Geen aardappel! Voor het volgende knipsel is het interessant om eerst even het bercht op Wikipedia te lezen over de ‘Aardappeloproer’ van 1917:

‘In het begin van de twintigste eeuw kwam er meer voedsel binnen het bereik van arbeiders. De Eerste Wereldoorlog bracht daar verandering in. Nederland was niet in oorlog, maar ondervond wel hinder van de omstandigheden. De in- en uitvoer van goederen stagneerde. Brood en ander voedsel ging op de bon en er kwamen gaarkeukens. In januari 1917 was een rantsoen voor brood ingesteld. Op 28 juni 1917, toen er geen aardappel meer te krijgen was, werd in de volkswijken van Amsterdam bekend, dat er in de Prinsengracht een schip met aardappelen lag, bestemd voor het leger. De vrouwen uit de Jordaan stroomden toe en onder leiding van onder meer Bertha de Vries-De Hondt plunderden zij de schuit om hun gezinnen te kunnen voeden. Op de Oostelijke eilanden plunderden vrouwen treinwagons met aardappelen. Er was een groot tekort aan aardappelen, volksvoedsel nummer één. Wethouder Josephus Jitta wilde dat het volk haar eetgewoontes wijzigde en rijst ging eten dat wel voorradig was.’

Zo is de vermelding van de staking in het Utrechts Nieuwsblad van 4 juli 1917 beter te begrijpen.

Stakingen.

Ook bij Werkspoor (de Ned. Fabr. van Werktuigen en Spoorwegmaterieel) hebben gisteren 300 a 400 arbeiders uit protest tegen de aardappelpolitiek van de regeering het werk neergelegd, sommigen met het voornemen vandaag weer aan het werk te gaan, anderen met het doel, het werk te blijven staken totdat er weer voldoende aardappelen aanwezig zullen zijn.

Facebook reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *