Jan Swammerdam

Als we even kijken wat op Wikipedia over de naamgever van deze straat bekend is, lezen we het volgende: Jan Swammerdam werd geboren te Amsterdam op 12 februari 1637 en hij overleed in dezelfde plaats vijf dagen na zijn 43ste verjaardag in 1680. Hij was een Nederlandse natuurwetenschapper, die het mechanisme van de ademhaling beschreef.

Ook was Swammerdam een van de eersten die bewees dat de mannelijke spermacel de vrouwelijke eicel bevrucht. Daarnaast was hij een baanbrekende bioloog, van jongs af aan geïnteresseerd in het leven van de insecten. Het hoogtepunt is een monografie over bijen

Een foto van Swammerdam bestaat natuurlijk niet, op bovengenoemde Wikipediapagina staat wel deze ‘fantasie-afbeelding’

Een foto van Swammerdam bestaat natuurlijk niet, op bovengenoemde Wikipediapagina staat wel deze ‘fantasie-afbeelding’

Swammerdam was de zoon van de Amsterdamse apotheker Jan Jacobsz. Swammerdam op de Oude Schans, die bekend stond om zijn natuurhistorische verzameling. Zijn grootvader was een houthandelaar op de Lastage [een oude wijk in Amsterdam] . Swammerdam werd voorbestemd tot predikant, maar werd een groot aanhanger van de ideeën van Descartes, die op een voor hem overtuigende manier beschreef hoe de natuur uitgelegd kon worden. Swammerdam studeerde anatomie en fysiologie onder de in zijn tijd beroemde Leidse professor Franciscus de le Boë Sylvius, tegelijk met Niels Stensen, Frederik Ruysch en Reinier de Graaf. Halverwege zijn studie trok hij naar Saumur, een stadje met een protestantse universiteit. Daar woonde hij bij Melchisédech Thévenot, een Franse geleerde met wie hij nog jarenlang correspondeerde. Swammerdam promoveerde in Leiden op zijn onderzoek naar ademhaling, maar heeft nooit als arts gewerkt.

Facebook reacties