Stukje van De Oude Bouw aan de Daalseweg/Edisonstraat

De Daalseweg was de oudste verbindingsweg tussen Utrecht en Amsterdam. In de herfst van 1811 heeft de Franse keizer Napoleon Bonaparte over deze weg gereisd, met vermoedelijk tien- tot dertienduizend manschappen. Vele van hen waren te paard, en als u zich bedenkt dat de Daalseweg in die periode nog onverhard was, én dat het volgens de kenners bij het KNMI ook een heel natte herfst was, kunt u zich misschien de glijpartijen over de Zuilense klei wel een beetje voorstellen.

Het was voor Napoleon aanleiding om voor zijn manschappen de aanleg van rechte, doorgaande wegen binnen zijn imperium te verordenen, zodat zijn legers snel van de ene locatie naar de andere konden reizen.

In Zuilen is dat te zien aan de Amsterdamsestraatweg, onderdeel van de Route Imperiale Nro II, die deel uitmaakt van de verbinding tussen Parijs en Amsterdam.

De woningen van De Oude Bouw liggen precies ingeklemd tussen de Daalseweg en de Amsterdamsestraatweg. Overigens: het stuk van de Daalseweg tussen de Sweder van Zuylenweg en de F. Koolhovenstraat werd per september 1949 pas omgedoopt in Edisonstraat.

Het zijn de huisnummers 136 tot en met 178 die onderdeel uitmaken van De Oude Bouw. Geen winkel te bekennen. Wel wat te vertellen dan? Zeker! Op het oude huisnummer Daalseweg 100 (later Edisonstraat 178) woonde de familie Van Ling. De heer van Ling werkte bij Werkspoor en genoot grote bekendheid in Zuilen als ‘de Bokkenboer’. Hij heeft verschillende bokkenwagens gemaakt en kreeg bij zijn pensionering bij Werkspoor van zijn collegae zelfs een bok cadeau!

De familie van Ling voor de woning aan de Daalseweg 100

De familie van Ling voor de woning aan de Daalseweg 100

Facebook reacties