Guglielmo Marconi

De heer Guglielmo Marconi heeft als uitvinder zijn sporen verdiend met het bedenken van de telegraaf. (Niet de krant van die naam maar een bruikbaar systeem om via draden met elkaar te kunnen communiceren.) Om meer van hem te weten te komen nemen we een kijkje op Wikipedia.

‘Markies Guglielmo Giovanni Maria Marconi werd op 25 april 1874 geboren in Bologna en overleed op 20 juli 1937 te Rome. Hij was een natuurkundige ondernemer en uitvinder, maar vooral bekend door zijn uitvinding van de draadloze telegrafie in 1896…

Zijn eerste onderricht kreeg hij thuis van een privé-leraar, maar Guglielmo (Willem) was geen gemakkelijke leerling. Hij vond schoolwerk puur tijdverlies en spijbelde vaak om zich bezig te houden met dingen die hijzelf veel interessanter vond. Op zijn twaalfde kwam hij terecht op het Instituto Cavellero in Florence en maakte hij kennis met het echte schoolleven – iets dat hem nog minder beviel. Voortgezet onderwijs was voor hem een ramp, ook omdat hij geplaagd werd vanwege zijn slechte Italiaans met Iers/Engels accent…

Op zijn dertiende kwam hij – als tweede keus – terecht op het Technisch Instituut van Livorno waar hij ingewijd werd in de geheimen van de natuur- en scheikunde. Hier vond Marconi wat hij zocht. Daarnaast zorgde zijn moeder ervoor dat hij privé-les kreeg van professor Vincenzo Rosa, een natuurkundeleraar aan het Liceo Niccolini, die hem de wonderen van elektriciteit liet zien.

Guglielmo Marconi

Guglielmo Marconi

Ondanks zijn bijles slaagde Marconi niet voor het toelatingsexamen aan de universiteit van Bologna. Zijn moeder vroeg vervolgens aan de buurman en een goede vriend van de Marconi’s, Augusto Righi – die professor natuurkunde was aan de universiteit – of die haar jongen wilde helpen met zijn verdere opleiding. Righi gaf Marconi toestemming om zijn lessen te volgen, hij mocht gebruikmaken van diens laboratorium en verschafte hem toegang tot de universitaire bibliotheek. Via Righi, die onderzoek deed naar radiogolven, kwam hij in aanraking met de werken van Maxwell, Hertz, Lodge en anderen.

Marconi begon rond 1890 te experimenteren met radiogolven. Na vele pogingen slaagde hij erin om met zelfgebouwde toestellen signalen draadloos te versturen over een afstand van anderhalve mijl (2400 meter).

Omdat de Italiaanse regering geen belangstelling toonde voor zijn werk emigreerde hij in 1896 naar Groot-Brittannië waarbij hij zijn apparatuur meenam. Via zijn neef Henry Jameson-Davis en A.A. Campbell Swinton werd hij voorgesteld aan de hoofdingenieur van de Britse PTT. Met steun van Preece en zijn neef verkreeg Marconi later dat jaar (2 juni 1896) ’s werelds eerste octrooi voor zijn draadloze telegrafiesysteem…’

Facebook reacties