Boeken Deel 3 – OORLOGSGEWELD

Door de gemeentelijke Luchtbeschermingsdienst afdeling Zuilen wordt het luchtruim in de gaten gehouden. Deze dienst doet 24 juni 1943 verslag van het volgende:

‘In de nacht van 22 op 23 juni omstreeks 1.55 uur vloog een brandend vliegtuig, waarvan de nationaliteit niet direct vastgesteld kon worden, over de gemeente Zuilen.

Dit vliegtuig brandde al terwijl het nog op grote hoogte was en kort na dit tijdstip werd vastgesteld dat het vliegtuig brandend neerstortte en, zoals later vastgesteld werd, terecht kwam in de weide, ongeveer 200 meter ten oosten van slot Zuylen.

Direct daarna kwamen al enkele leden van de Wehrmacht en zij namen de bewaking over.

Van de bemanning was in eerste instantie niets te vinden maar na een onderzoek werden 23 juni 1943 ’s morgens vroeg, ook in de weide, het lichaam van een der piloten gevonden, vermoedelijk van Canadese nationaliteit.

Het vliegtuig is volledig uitgebrand met uitzondering van de staart die afzonderlijk in een weide terechtkwam.

Berichten over het neerstorten zijn aan de politie-officier belast door de rijkscommissaris en telefonisch aan de ortscommandant in Utrecht doorgegeven.

Van de burgerbevolking werd niemand gedood of gewond.

Zuilen, 24 juni 1943

De politie-inspecteur’

Oorlogsgeweld

Het is een bijzondere foto in de verzameling: de resultaten van een van de bombardementen waarmee Zuilen in de Tweede Wereldoorlog te maken kreeg. Deze woningen, op de grens met Utrecht, werden getroffen door bommen die de piloot van een Engels vliegtuig liet vallen om meer snelheid te krijgen om te ontkomen aan de Duitse jachtvliegtuigen die hem achternazaten. De materiële schade was groot op zaterdagavond 23 september 1944. Om 22.30 uur sloeg het noodlot toe op de Van Hoornekade 41. Daarbij kwam de zoon van de familie van der Woude om het leven.
Facebook reacties