Boeken Deel 3 – HET DAGELIJKS LEVEN

Als u tijdens de Tweede Wereldoorlog over de Amsterdamsestraatweg loopt, ter hoogte van de De Gruyterwinkel, dan leest u de tekst die met menie op het trottoir is geschilderd: ‘V = Victorie Duitsland wint op alle fronten, Nederland zal eens een Duitse Provincie worden.’ Niet iedereen was hiervan overtuigd en iemand had de moed met zwarte teer erover te schilderen: ‘Nooit!’ Dat was wat! Het aantal mensen dat naar dit staaltje van stoutmoedigheid kwam kijken veroorzaakte zelfs verkeersopstoppingen.

Dit was aanleiding voor de Luchtbeschermingsdienst afdeling Zuilen om de beschilderde trottoirtegels op hun kop te leggen. Maar zij waren geen stratenmakers van beroep. De Duitsers vonden zo veel eigen initiatief volkomen buiten de orde en gelastten de mannen van de Luchtbeschermingsdienst de tegels weer om te draaien. Dat werd een hele puzzel natuurlijk, en ‘het is heel lang een rommeltje gebleven’.

De heer de Lange vertelde: ‘Wat ik interessant vond, was dat de tuin van het huis Bessemerlaan 143 vol met kuilen zat. Naderhand leerde ik dat die ‘‘kuilen’’ schuttersputjes waren. Er is een keer een bom op de spoorbrug gevallen tussen de bogen door, precies door het rijgedeelte van de treinen op de weg aan de westkant van de brug. Daardoor ontstond een grote krater vlak voor het landhoofd.’ Deze verteller wist meer: ‘Zelf was ik in 1944 al zover dat ik bij ons in de achtertuin een aardig stapeltje moffen-helmen en kapotte geweren had. Maar die werden meteen na de oorlog door mijn vader en moeder verwijderd zonder dat ik dat wist.’

Dagelijks leven

De woning van de familie de Geus in de Hovenierslaan. De heer de Geus gaf gehoor aan het advies van de overheid: de grote ruit is van plakband voorzien. Dit werd gedaan om bij een eventuele bomaanval te voorkomen dat de glassplinters door de kamer vlogen. Mijnheer de Geus was zeeman. Bij razzia’s was hij dan ook steevast ‘op zee’ als de beztters vroegen waar de heer des huizes was. Naast de familie de Geus woonde de familie Stam.
Facebook reacties