Oogklachten door de vliegas in Zuilen

Oogklachten door de vliegas in Zuilen

Knipsel uit  het Utrechts Nieuwsblad 22 van januari 1959

Gemeenschapsraad klaagde bij Pegus

(Van een onzer verslaggevers)

De Zuilense gemeenschapsraad heeft zich over de overlast van vliegas tot de Pegus te Utrecht gewend. De directie van de Pegus deelde mee dat men deze overlast zeer betreurt en al het mogelijk doet om zo snel mogelijk er een eind aan te maken. Een termijn, waarop de vliegasvanger en de terugstook-inrichting van de nieuwe Peguscentrale hun werk zullen doen zoals verwacht werd, kon echter niet worden gegeven.

Als secretaris van de gemeenschapsraad Zuilen deed de heer J.J. Hoeflaken hierover in een vergadering van de raad mededelingen. De heer Hoeflaken is helemaal niet te spreken over de vliegaskwaal, waaraan men in Zuilen lijdt. Heel voormalig Zuilen, zo vertelde de heer Hoeflaken desgevraagd, heeft er last van, tot aan de Schaakwijk en de Irenelaan toe. Het is ontzettend. Ik heb mij eerst op de hoogte gesteld van de overlast, aleer ik met de Pegus contact zocht. Het bleek mij dat er bij de artsen vele patiënten kwamen met klachten over vuil in hun ogen. Na overleg met de artsen heb ik mij tot de Pegus gewend.

De overlast beperkte zich niet, aldus de heer Hoeflaken, tot de buitenkant van de huizen. Bij vochtig weer, zoals we dat de laatste dagen hadden, loopt men het gruis de huizen in. Bij de scholen zag men de speelplaatsen schoonspuiten na sterke vliegasval. Ook hoorde ik van een school, waar men de leerlingen medewerking had gevraagd bij het schoonmaken van de hal.

Prinses Irenelaan

Nog steeds heeft Zuilen last van de vliegas, die uit de 110 meter hoge schoorsteen van de nieuwe Pegus-centrale komt. Vanochtend was personeel van de gemeente en van een schoonmaakbedrijf eensgezind bezig met het schoonspuiten van schoolpleinen. U ziet hier hoe het plein van de Prins Bernhardschool onder handen wordt genomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *