Staatssecretaris Janssen opent technische school

Staatssecretaris Janssen opent technische school

Knipsel uit het Utrechts Nieuwsblad van 7 januari 1963

„Uitschieter in Zuilens bebouwing”

Met opzet dicht bij metaalindustrie

(Van een onzer verslaggevers)

De tweede algemene technische school Zuilen, aan de Lieven de Keylaan en de W.J. Bossenbroekstraat in deze noordelijkste wijk van Utrecht, wordt vrijdag 18 januari om 15 uur officieel geopend. Prof. dr. H.H. Janssen, staatssecretaris van het ministerie van onderwijs, kunsten en wetenschappen, zal deze opening verrichten.

Deze school draait reeds sinds 4 september 1961, met 200 leerlingen in de veertien lokalen, die toen klaar waren. De totstandkoming van deze school is niet van een leien dakje gegaan. Om precies te zijn: meer dan vijftien jaar heeft het bestuur van de Vereniging voor nijverheidsonderwijs (opgericht in 1872) voor de stichting van deze school geijverd.

Bouwstop en andere oorzaken hielden de totstandkoming echter tegen. Nu is de school geheel klaar zodat men 18 januari tot de officiële opening kan overgaan.

In 1955 kreeg men een urgentieverklaring voor deze school. Mei 1960 kon echter eerst de eerste paal worden geslagen.

Fabriekshal

Het uiterlijk van de school doet eerder aan een fabriekshal denken. Dit is door architect ir. P.H. Dingemans opzettelijk gedaan, omdat hij door halbouw de sfeer van een fabriek zo dicht mogelijk wilde benaderen. Het is een gebouw geworden met licht (door toepassen veel glas) en ruimte. Deskundige beoordelaars vinden het een uitschieter in Zuilense bebouwing.

In dit gebouw treft u aan 14 werkplaatsen (zoals men de praktijkzalen noemt), 11 theorielokalen, 5 tekenzalen, 3 handvaardigheidslokalen, 1 elektrotechnisch-meetlokaal, 1 natuurkundelokaal, een artslokaal, 2 gymnastiekzalen, een kantine- aula en een filmzaal.

Met opzet heeft men deze ambachtsschool, zoals de naam vroeger luidde, in Zuilen ondergebracht. De metaalindustrie – Werkspoor en Demka – liggen er naast de deur. Men heeft een 3-jarig leerplan: 1 jaar algemene vorming en daarna 2 jaar technische scholing. De heer C. van der Gaag is er directeur.

technische school

 

 

TWEEDE algemene technische school heet deze school officieel, aan de Lieven de Keylaan 9 in Utrecht. Vrijdag 18 januari zal dit enorme complex van zalen door staatssecretaris Janssen worden geopend. (De Eerste algemene technische school, waaruit deze school is voortgekomen, is gevestigd aan het Schoolplein. Daar zijn omstreeks tweeduizend leerlingen).

Facebook reacties

Eén gedachte over “Staatssecretaris Janssen opent technische school

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *