Oud Nieuws 26 september 1961

GEEN CONCURRENTIE VOOR BOLTINI!

Eduard van Gorkum (15 jaar) is jongste circusdirecteur

Compleet miniatuur-circus in vier maanden gemaakt

(Van een onzer verslaggeefsters)

CIRCUS BOLTINI heeft er ’n broertje bij gekregen. En ze lijken op elkaar als twee druppels water: ’n achtmaster tent compleet met 36 wagens. Maar circusliefhebbers, spring niet te vroeg een gat in de lucht, want u zult nimmer een voorstelling in deze tent kunnen meemaken.

De reden? Wel, u zou een kaboutertje moeten zijn om u door de ingang van de tent te kunnen. De tent is niet hoger dan een halve meter en is de tot werkelijkheid geworden droom van de 15-jarige Utrechtse jongen Eduard van Gorkum, Burgemeester van Tuyllkade 104.

Het idee werd geboren in Amsterdam, waar Eduard het circus Boltini zag optreden en later ook nog op de televisie, voor reclamedoeleinden. Wat zou hij graag zo’n circus in het klein willen hebben. Waarom het niet zelf gemaakt?

Zo begon hij geheel alleen te knutselen, kroop achter moeders naaimachine en wist met grote precisie een ronde tent in elkaar te zetten, groen-wit gestreept zoals die van het échte circus.

Denk nu niet dat de tent van binnen leeg is. Binnenin maakte Eduard rijen zitplaatsen met in de piste een leeuwenkooi en in de nok een trapeze belicht door schijnwerpers. Eduard heeft er geen half werk van gemaakt!

Rond het circus staan , rood-wit geschilderd, de woonwagens, de beestenwagens voorzien van tralies, de verhuiswagens de brandweerwagen en de kassawagen alle geheel naar werkelijkheid geconstrueerd en vervaardigd van dun karton.

Zelfs op een vrachtauto ontbreekt het reuzenkanon niet waardoor mensen worden geschoten zoals Eduard dat in Amsterdam had gezien. Van wit zeildoek maakte hij een stal voor de paarden en plakte aan de buitenkant van het zeil reclameborden.

Een helrood hekwerk van karton slingert zich om het gehele circus-emplacement en draagt hier en daar de rood-wit-blauwe vlag.

Vier maanden heeft Eduard aan zijn droom gewerkt en het resultaat is werkelijk prachtig.

Meer knutselwerk

OF EDUARD wel eens meer heeft geknutseld? Deze vraag is eigenlijk overbodig wanneer men in zijn kamer verder rond kijkt.

Zie eens boven op de kast: daar liggen zilvergrijze oorlogsschepen die hij gemaakt heeft van bouwplaten en de kast staat boordevol met boten en ander knutselwerk. En kijk eens naar het plafond, daar zweven aan dunne draden twee- en viermotorige vliegtuigen; één ervan is tussen de schepen op de kast geland, met één vleugel op het dek van een torpedoboot.

Later wil Eduard de technische kant uit, waarschijnlijk de vliegtuigbouw. Dan kan ik blijven knutselen, zegt hij lachend.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZO GROOT is het miniatuurcircus Boltini, dat de 15-jarige Edward van Gorkum — die het geheel eigenhandig in elkaar zette — er door op de achtergrond wordt gedrongen.

 

Facebook reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *