Tweede leven voor stuw bij Hagestein

Vandaag staat een pagina-groot artikel in het AD/UN over de renovatie van drie grote stuwen in de Neder-Rijn en Lek. Het betreft o.a. de stuw bij Hagestein. Maar wie gaf deze stuw zijn éérste leven? Waar werd deze stuw geboren? Bij wie anders dan Werkspoor uit Zuilen!

Natuurlijk is het goed dat regelmatig het nodige onderhoud wordt uitgevoerd. Vooral omdat deze stuw door zijn bijzondere vorm (een zogenoemd vizierstuw) een Rijksmonument werd. In het uitgebreide artikel van Bernardo van Hal wordt mooi en overzichtelijk beschreven hoe belangrijk deze stuwen waren en zijn voor de Nederlandse scheepvaart.

In het begin en midden van de jaren zestig van de vorige eeuw waren deze stuwen, en in het bijzonder de stuw bij Hagestein, ook belangrijk voor de werkgelegenheid in de Zuilense regio. Het bouwen van de enorme sluisdeuren en de daarbij behorende constructie (én de montage ervan ter plaatse!) was weer een project voor de mannen van de grootste werkgever in de regio – wie anders dan Werkspoor zou ik hier kunnen bedoelen? – om trots op te zijn.

Een foto van zo’n  sluisdeur ter plaatse is imposant, groot, groter grootst. Maar (een deel van) dezelfde sluisdeur in aanbouw in een van de hallen van Werkspoor geeft een nog beter beeld van de enormiteit van dit complex.

Zo’n foto staat niet bij dit bericht. In de collectie van het Museum van Zuilen beschikken we over verschillende exemplaren van de bouw (nog vóór het ‘eerste leven’, we hebben het dan over de ‘geboorte’ van de stuw). Mooie reden om u hierbij zo’n indrukwekkende foto te tonen.

De Stuw bij Hagestein in nieuwstaat

De Stuw bij Hagestein in nieuwstaat

Aantrekken van de bouten gebeurde met speciaal gereedschap

Aantrekken van de bouten gebeurde met speciaal gereedschap

FD 65.928

Het monteren van de verschillende delen ter plaatse

Stuwdeel in aanbouw bij Werkspoor

Stuwdeel in aanbouw bij Werkspoor

foto (19)

Facebook reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *