Trots op Werkspoor Deel 3

Ooit gaf mijn broer Hennie van Scharenburg, van wie ik veel geleerd heb, op mijn vraag ‘Wanneer is iets een verzameling?’ het antwoord: ‘Éen is één, twee is een paar, drie is het begin van een verzameling’.

Deze week het begin van de ‘verzameling’: deel drie van de serie van 13 filmpjes die ieder een stukje geschiedenis laten zien van producten die Werkspoor-Utrecht maakte.

Vandaag, 1 augustus 2018 maakt u kennis met weer een vrij onbekend onderdeel van Werkspoor: de bouw van vliegtuigdelen voor (in dit geval) Fokker.

Het gaat om de lucht-inlaat-staartstukken voor de Hawker-Hunter vliegtuigen die Fokker in licentie mocht bouwen. Het personeel van Werkspoor dat aan deze vliegtuigdelen werkte moest daarvoor eerst het ‘Fokkerdiploma’ halen. Een en ander luisterde zeer nauwgezet. Klinknagels moesten bijvoorbeeld gekoeld zijn en dan binnen een korte tijd verwerkt worden.

Enige jaren geleden kreeg ik van de heer Jaap Post (die duidelijk zijn Fokker-diploma had) een handvol van die popnagels: dertig jaar na het sluiten van de fabriek nog volkomen roestvrij en puntgaaf.

Ook in dit filmpje mag ik als uw ‘museumdirecteur’ meespelen, om u het verhaal zelf te vertellen.

Facebook reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *