StraatReünie Nicolaas Sopingiusstraat 2 april 2023

Hoogste tijd voor een vernieuwde StraatReünie voor de huidige en voormalige bewoners van de Nicolaas Sopingiusstraat. We hebben veel meer te vertellen en te laten zien. Dus welkom op 2 april. We starten om 14 uur met de inloop, om 15 uur een bescheiden lezing (met foto’s natuurlijk) over het ontstaan van Zuilen en de Nicolaas Sopingiusstraat en op 17 uur sluiten we af. Toegang is gratis. Welkom.

Over de Nicolaas Sopingiusstraat:

‘Op nummer 1 zat kruidenier Droog. Over deze kruidenier schreef oud-bewoner Van den Eshof: ‘Kruidenier Droog werd bij ons thuis kortweg “Drogie” genoemd. Het winkeltje was op de hoek van de Nicolaas Sopingiusstraat en de Hermannus Elconiusstraat. Het werd bestierd door een ouder echtpaar dat naast de winkel woonde. Zij hadden geen kinderen. Wij hadden een opschrijfboekje, alles wat we haalden werd erin geschreven en wanneer het uitkwam werd er afgerekend! Toen ze te oud voor de winkel waren zijn ze in dezelfde straat blijven wonen, richting Joh. Uitenbogaertstraat. Er kwam een ijzerwarenwinkel voor in de plaats’.

Op nummer 9 zat K.H. de Buck. Hij had hier een brandstoffenhandel en heetwaterstokerij. ‘Kokend waschwater wordt de geheele week bij U aan huis geleverd, op de door U vastgestelde tijd tegen 8 ct per vaatje van 2 emmers. Vlugge bediening.’

Het was hard werken voor een mager belegde boterham. Hoewel De Buck samen met zijn echtgenote er veel aan deed de winkel tot een succes te maken, kiest hij er na een paar jaar voor om bij de staalfabriek J.M. de Muinck Keizer (DEMKA) te gaan werken.

De heetwaterstokerij wordt dan voortgezet door de heer Bronius.

Meer weten? Welkom in het Museum van Zuilen.

Facebook reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *