Oud Nieuws 6 augustus 1962

Kuchend Zuilen wist kalmte te bewaren

Scherpe lucht drong zelfs huizen binnen

(Van een onzer verslaggevers)

DE PRIKKELENDE misselijkmakende lucht van het chloorgas deed zondagavond de mensen vooral in de Utrechtse wijk Zuilen de straat opgaan. Enkele minuten nadat gas was ontsnapt uit een van de gebouwen van het Pegus in het industriegebied Lage Weide, zag men in verscheidene straten kuchende mensen in de deuren staan, elkaar vragend wat er aan de hand was.

Wij dachten eerst dat de buren de was in de chloor hadden gezet, en dat de fles was omgevallen, vertelt de heer K.A. Snijders, Muyskenweg 23. We deden de ramen dicht, maar de lucht werd hoe langer hoe scherper. Mijn vrouw kreeg tranende ogen en we begonnen allemaal te hoesten. Het was of onze longen ingedrukt werden.

OPSCHUDDING verwekten zondagavond de radiowagens van de Utrechtse politie in de woonwijk Zuilen, toen zij omriepen dat men er verstandig aan zou doen binnen te blijven en de ramen te sluiten. Het waren waarschuwingen tegen de wolk gifgas, die uit de richting van de Pegus op de wind vooral naar deze wijk dreef.

De mensen in de buurt van de Havenweg, de Bessemerlaan en de Muyskenweg hebben de meeste last van het chloorgas gehad. De wind nam de wolk mee over het Amsterdam Rijnkanaal. Het gas sloeg neer op de eerste straten langs het kanaal en verspreidde zich daarna over de rest van Utrecht-Noord. Het gas was toen al veel minder geconcentreerd.

Dat is de reden, waarom de meeste klachten kwamen uit de buurt die vlak langs het kanaal ligt. Toen de politie even na 10 uur de eerste meldingen kreeg, nam zij het zekere voor het onzekere. Enkele surveillanceauto’s werden de wijk ingestuurd. Om de vijf meter klonk het via de megafoon: Gaat naar binnen, sluit de ramen. Wie duizelig wordt of zich misselijk voelt worden moet zich in verbinding stellen met de GG en GD.

De GG en GD heeft vannacht en vanmorgen vroeg enkele telefoontjes gekregen van mensen die zich niet lekker voelen. Bij onderzoek bleek, dat zij geen tekenen vertoonden van benauwdheid die het karakteristieke gevolg is van teveel chloorgas.

Paniek ontstond er in Zuilen niet. Zodra men hoorde wat er aan de hand was, ging men naar binnen en bleef rustig wachten tot de lucht merkbaar beter in te ademen was. Daarom hebben in veel Zuilense huiskamers de lampen tot diep in de nacht gebrand.

Verwonderd

Velen hebben zich vanmorgen toen zij de nieuwsberichten voor de radio hoorden verwonderd afgevraagd waarom de politie in hun straat niet heeft gewaarschuwd. De politie is echter begonnen in die straten waar het meest gevaar voor gasvergiftiging bestond, dus in de straten in de onmiddellijke omgeving van het kanaal.

In de straten aan de noordzijde van de Amsterdamsestraatweg bijvoorbeeld was direct gevaar veel minder aanwezig, omdat het gas al minder geconcentreerd zou zijn wanneer het daar was gearriveerd.

Overigens heeft heel Zuilen hinder ondervonden van de gaslucht. Heel wat litertjes melk zijn opgedronken. Omdat men vermoedde dat er iets niet in de haak was deed men wat voor de hand lag en dronk men melk.

 

Facebook reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *