Oud Nieuws 2 september 1948

Zuilens politie ontmaskerde complot van autodieven

Het is de Zuilense politie gelukt een uitgebreid complot van auto-dieven te ontmaskeren, dat op buitengewoon geraffineerde wijze te werk ging.

Op Woensdag 18 Aug. ’s avonds om 10 uur werd op de Amsterdamsestraatweg een auto aangehouden, waarin zich twee personen bevonden. Naar later bleek, was deze wagen gestolen en de inzittenden hadden natuurlijk weinig zin, om zich te laten arresteren. Herhaalde ontvluchtingspogingen werden dan ook ondernomen en er moest van de vuurwapenen gebruik worden gemaakt, om de heren in bedwang te houden en te arresteren en de wagen in beslag te nemen. Om het politieonderzoek niet te bemoeilijken werd hiervan geen melding gemaakt. Thans zijn wij in staat, er een en ander over mede te delen.

Het was vooral in Zuid-Holland, dat de laatste tijd zeer veel auto’s werden gestolen, en de dieven bleken daarbij nogal kieskeurig te zijn, want het waren steeds de beste merken en zo goed als nieuwe wagens, die werden ontvreemd. Ook de Zuilense recherche was daarvan op de hoogte. Enkele personen werden bijvoorbeeld langere tijd geschaduwd. Op de avond van de 18de  Aug. meende men iets verdachts te bemerken op de Amsterdamsestraatweg. Een zo goed als nieuwe auto kwam aangereden, aan het bevel tot stoppen werd geen gevolg gegeven, maar toch wist de politie de auto tegen te houden. Uit het onderzoek bleek, dat de auto inderdaad gestolen was en in eigendom toebehoorde aan arts B. uit Bodegraven, terwijl de inzittenden waren N. uit Den Haag, een ontslagen officier van het Bureau Nationale Veiligheid, en O. uit Schoonhoven. Ook kwam vast te staan, dat men hier te doen had met een uitgebreid complot, dat zijn vertakkingen had over het gehele land.

Over de manier, waarop men te werk ging, is het volgende aan het licht gekomen: Wanneer de dieven hier of daar een werkelijk goede auto zagen staan – oude karretjes keken zij niet aan – dan stapten zij eenvoudig in en reden weg. Natuurlijk zullen zij in het bezit geweest zijn van verschillende sleuteltjes, zodat het een koud kunstje was de wagen op gang te brengen. Meestal vonden zij in het voertuig de nodige papieren, waarmee zij zich voldoende konden legitimeren. Meestal gelukte het de gestolen auto voor een goede prijs te verhandelen, want zij gaven zich, met de papieren in de hand, uit voor de eigenaar. Tal van wagens zijn op deze wijze van de hand gegaan en mocht het dan zijn, wat herhaaldelijk voorkwam, dat de oorspronkelijke eigenaar zijn auto hier of daar ontdekte of deze door de politie werd opgespoord, dan wisten degenen, die de wagen hadden gekocht, niet beter of hij had met de eigenaar te doen gehad. Daardoor was het vrijwel onmogelijk de daders op te sporen en de kopers waren vrijwel alle te goeder trouw. Wilde de aspirant-koper echter nadere gegevens en verdere papieren zien, dan zagen de heren van de koop af en reden weg.

De gearresteerden bleken in het bezit te zijn van valse papieren van het B.N.V., de Wederopbouw, enz., wat hun geloofwaardigheid in niet geringe mate verhoogde.

 

Fotobijchrift: Twee Zuiense agenten, waarvan een de heer Van Dam moet zijn (foto gekregen van zijn dochter). Kenteken van de auto komt nog niet voor in de collectie tot op heden.

Facebook reacties

2 gedachten over “Oud Nieuws 2 september 1948

  1. De Heer N. Was mijn Vater en heeft kurz er op de grootste stijlmeubelfabriek in NL en wel ook in Europa ipgebouwt met 350 medewerkers en 60 millieon omzet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *