Dodelijk ongeval bij Demka

Al een paar jaar plaatsen we vrijwel wekelijks een stukje Zuilense historie op de site Zo is Zuilen , natuurlijk ook over de Demka. Om de gebruikers van onze site daarmee kennis te laten maken, deze week hetzelfde stukje op onze eigen site.

In het Utrechts Volksblad van 26 maart 1940 lezen we het volgende trieste bericht.
Utrecht, — Zaterdag. Wederom heeft op de Nederlandse staalfabrieken „Demka” te Zuilen een ernstig arbeidsongeval plaats gehad, thans met dodelijke afloop.

Hedenmiddag waren enige arbeiders bezig met het lossen van schroot. Dit geschiedde met behulp van een twee ton zware electromagneet aan een hijskraan. Één der arbeiders, de 39-jarige J. Aarts, wonende in de De Klerkstraat te Zuilen, stond met de rug naar de magneet gekeerd op de wagon te werken, waarin het ijzer geladen werd. Toen men de electromagneet liet zakken schommelde deze zo sterk, dat Aarts werd gegrepen. Zijn hoofd geraakte tussen de rand van de wagon en de schommelende magneet bekneld, met het gevolg dat het totaal verpletterd werd. Zijn mede-arbeiders, die het gevaar hadden zien aankomen, hadden nog luid schreeuwend gewaarschuwd. De gemeente-arts, dr. Bos, die onmiddellijk ter plaatse verscheen, kon niet anders dan de dood constateren. De verongelukte laat een vrouw achter met drie kinderen, van wie één slechts enkele dagen oud is.

De kraan bij de haven met schrot aan de magneet

De kraan bij de haven met schrot aan de magneet

Bij de foto: In het blad Utrecht in Woord en Beeld van 21 maart 1930 stond deze foto van de Demka-fabrieken. De redactie voorzag de foto van de tekst: ‘De hijschkraan aan de losplaats van de Ned. Staalfabrieken v.h. de Muinck-Keizer in werking. Oud ijzer wordt door middel van een electro-magneet uit een in het Merwedekanaal liggend schip getrokken. Wat er nu aan de magneet hangt is eigenlijk maar een peuleschilletje, want haar hefvermogen loopt tot 5000 K.G.!’Zo is Zuilen

Facebook reacties

Eén gedachte over “Dodelijk ongeval bij Demka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *