Van 9 tot 19 april gesloten

Het Museum van Zuilen is wegens omstandigheden gesloten van 9 tot 19 april. Excuus. Maar…

Voorkom dat u voor een dichte deur staat

Tijdens het paasweekend is er een Werkspoorfestival in de Werkspoorkathedraal (oudere Werkspoorders hebben het dan over de Apparatenhal). In de kantine van de Apparatenhal (wij noemen die dus Werkspoorkathedraal) heeft de organisatie met behulp van de collectie van het Museum van Zuilen een tentoonstelling ingericht van Werkspoor-‘beuntjes’. http://www.werkspoorkathedraal.nl/nl/agenda/werkspoor-festival/

Ruim 100 jaar geleden kwamen twee grote fabrieken naar Zuilen: Werkspoor uit Amsterdam ging in Zuilen bruggen en wagons bouwen en vanuit het Groningse Martenshoek kwam J.M. de Muinck Keizer (Demka) die staal ging gieten in Zuilen.

Hierdoor ontstond heel veel werkgelegenheid en Zuilen, dat kleine dorpje aan de Vecht, groeide van ruim 900 naar ruim 26.000 inwoners en werd qua grootte de vierde gemeente in de provincie.

In tegenstelling tot bij de Demka – vooral staaldraad en staalgietwerk – werd bij Werkspoor van alles gemaakt wat je zelf thuis ook goed kon gebruiken. Soms mocht dat. Vooral in en kort na de Tweede Wereldoorlog, toen er nauwelijks nog iets te koop was, werden – met instemming van de directie – huishoudelijke producten gemaakt.

Ook werd soms tegen betaling van materiaal, en ‘in eigen tijd’ een en ander gemaakt.

En natuurlijk, soms mocht het gewoon niet, en werd het ‘diefstal’.

Deze tentoonstelling geeft u een kleine impressie van wat kon en niet kon, mocht en niet mocht.

Facebook reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *