Over dokter Wesley, méér dan de huisarts uit Zuilen!

Een van de bekendste huisartsen van het Zuilen ‘van toen’, was dokter Wesley. Zeer betrokken, kundig en hij was vermoedelijk de uitvinder van de uitdrukking: ‘zachte heelmeesters maken stinkende wonden’. Dat maakte hem geliefd bij zijn vele patiënten.  Over zijn overlijden schreef de redactie van het Utrechts Nieuwsblad op 20 augustus 1964 het volgende:

Dr. L.A. Wesley overleden

Op 72-jarige leeftijd is maandag, 17 augustus te Rotterdam overleden dr. L.A. Wesley, die vroeger vele jaren lang als huisarts was gevestigd in het voormalige Zuilen. De begrafenis heeft vandaag te Rotterdam in alle stilte plaats gehad. Dr. Wesley deed in 1916 artsexamen en promoveerde in 1940 tot doctor in de geneeskunde.

Als jong medicus vestigde hij zich in Zuilen in het perceel Wattlaan 6, waar hij een drukke praktijk uitoefende. In 1919 nam hij zitting in het bestuur van de toenmalige Verenigde ziekenfondsen Voorzorg en Hulp bij Ziekte. Hij speelde in 1932 een zeer belangrijke rol in de omzetting van deze organisatie in een maatschappij ziekenfonds. Dat betekende dat behalve artsen en apothekers, zoals dat tot dan gebruikelijk was, ook verzekerden verkiesbaar waren in het bestuur van het fonds. Deze omzetting werd in ’33 een feit. Dr. Wesley was als secretaris van de nieuwe organisatie werkzaam tot begin 1935. Na de oorlog was hij van 1 januari 1946 tot 1 mei 1948 als medisch adviseur aan het fonds verbonden. Hij had toen inmiddels zijn praktijk als arts neergelegd.

In het voormalige Zuilen was dr. Wesley een zeer gezien en buitengewoon kundig geneesheer.

De thans overledene was verder jarenlang voorzitter van de afdeling Zuilen van Het Groene Kruis.

Na zijn vertrek naar Rotterdam was dr. Wesley als medisch adviseur verbonden aan de centraal medische-farmaceutische commissie aldaar.

Wesley

Deze mensen hebben de bloemetjes eens flink buitengezet. Zij deden dat op het terras van het Emma restaurant (Het Julianapark werd op last van de bezetter in de Tweede Wereldoorlog voorzien van een andere naam. ‘Levende leden van het koningshuis mochten niet vernoemd zijn.) om deze officiële foto wat luister bij te zetten.

En het was al zo’n luisterrijk gezelschap! Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van dokter Wesley werd deze prent gemaakt. Hij zit samen met zijn vrouw in het midden. Naast zijn vrouw zit Zuster Hoogendoorn. Rechts achter de dokter staat met bril, burgemeester Norbruis. Rechts naast de burgemeester staat de heer Brom, en daarnaast staat de gemeentesecretaris de heer A.J. van der Weerd. Zag u ook al dat bordje boven de deur? Joden waren (uiteraard ook op last van de bezetter) niet toegestaan in het restaurant. Dat verklaart dan ook de niet zo vrolijke gezichten.

Facebook reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *