Brand in de Paardstraat in Het Schaakwijk.

Een grotere brand in de Paardstraat van Het Schaakwijk, omdat de wonigen met elkaar in verbinding stonden. Is wel van geleerd. Het Utrechts Nieuwsblad van 2 augustus 1967 schreef erover:

OMSTREEKS het middaguur is een felle brand uitgebroken in een flatwoning aan de Paardstraat in de Zuilense wijk Schaakwijk. De flat brandde totaal uit. Ook twee flatwoningen er naast liepen zware schade op. In het pand Paardstraat 12, twee-hoog, waar de brand in een slaapkamer ontstond, was niemand thuis. De ouders zijn met vakantie en drie zoons waren niet thuis. Een buurjongen, de vijftienjarige Garry Boersma, ontdekte met een buurman de vlammen. De Utrechtse brandweer is met groot materiaal uitgerukt en kon omstreeks half een het sein ‘brand meester’ geven. De schade loopt in de duizenden guldens. (Zie ook onze stadspagina).

paardstraat

BRAND IN PAARDSTRAAT

Vuur snel uitgebreid ‘onjuiste’ bouw flatwoningen

Schade ruim f 100.000

(Van een onzer verslaggeefsters)

UTRECHT — De schade die woensdagmiddag is ontstaan bij de brand in de flatwoningen aan de Paardstraat wordt geraamd op honderdduizend gulden. Woensdagavond waren dakbedekkers bezig om zoveel mogelijk het dak te dichten boven de beschadigde woningen.

De heer J.A. Stolker, commandant van de Vrijwillige Brandweer, meent dat door de bouw van de flatwoningen de brand zich verder heeft kunnen uitbreiden dan noodzakelijk was geweest. „Destijds zijn de muren tussen de woningen iets te laag gehouden,” aldus de heer Stolker, „daardoor is er bij alle woningen een opening tussen het dak en het plafond van de kamers. De brand kon op die manier doortrekken naar de andere flats, zelfs tot de hoek.

Dat is er volgens mij de oorzaak van dat ook een tweede huis een prooi van de vlammen is geworden.” De brandweerlieden hebben in enkele flats het plafond moeten openbreken om te kijken hoe ver de brand al was doorgetrokken. Dit heeft de schade aanmerkelijk vergroot.

Over de oorzaak van de brand is nog niets met zekerheid bekend. Waarschijnlijk is deze, aldus de politie, ontstaan in de slaapkamer van de afwezige ouders van het gezin Peters. Er is die dag, volgens hun zoons, niemand in deze slaapkamer geweest. Ook de gordijnen waren gesloten. De enige mogelijkheid die nog overwogen wordt is kortsluiting. Het onderzoek wordt bemoeilijkt omdat de kamer totaal is uitgebrand en er slechts zwart geblakerde resten over zijn.

De bedrijfsbrandweer van Werkspoor die gisteren ook te hulp kwam, behoefde geen dienst te doen.

paardstraat

BOVEN DE ZWARTGEBLAKERDE resten in de uitgebrande flatwoningen aan de Paardstraat zijn al weer nieuwe balken aangebracht.

 

Facebook reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *