Het kwam vaker voor: koeien die (tijdelijk) aan de slacht wisten te ontsnappen door er vandoor te gaan. Menig Zuilenees beleefde een angstig moment als zo’n koe door de straten van Zuilen rende. Het slachthuis werd gesloten maar in het Utrechts Nieuwsblad van 1 augustus 1963 werd nog van zo’n ontsnapping verslag gedaan:
ONTSNAPT UIT SLACHTHUIS
Koeien forceerden uitstel van executie
Geen ontzag voor stop-politie
(Van een onzer verslaggevers)
Drie koeien, die vanmorgen in het openbaar slachthuis in Utrecht werden aangevoerd, hebben uitstel van executie geforceerd. Toen zij uit de veewagen werden gelaten, hebben zij kennelijk voorvoeld wat hun lot zou zijn. Om te bewijzen, dat zij nog lang niet levensmoe waren, verkozen zij de vrijheid…
Omstreeks half twaalf kwam een veewagen uit Houten met runderen voor de slacht. Twee koeien, die altijd in de weide hadden gestaan en geen stal gewend waren, werden bij het uitladen zenuwachtig. De chauffeur kon de beesten niet meer in bedwang houden — ook het touw om de horens waren de aspirant-vluchtelingen niet gewend — en de koeien verkozen de vrijheid. Van de Royaards van den Hamkade vluchtten zij via de Ahornstraat richting Rode Brug, daar zwenkten zij af naar de richting Ondiep, een spoor van kleine vernielingen achterlatend.
Uiteindelijk kwamen zij in de tuintjes tussen de Abraham Kuyperstraat en de Groen van Prinstererstraat terecht. Daar werden ook enkele oudere koeien gebracht, om de vluchtelingen tot rust te brengen. In de brandgang ontstond een worsteling. De mannen van het slachthuis hadden de grootste moeite de beesten aan te lijnen. Zelfs het ingrijpen van een agent met een rood spiegelei en het opschrift Stop-Politie had nauwelijks effect.
Na een lange worsteling is men er in geslaagd de vluchtelingen te overmeesteren. De verzekering heeft nu de tijdrovende taak de schade te registreren.
Het slachthuis aan de Amsterdamsestraatweg. De bomenrij van links naar rechts op de voorgrond markeren de straatweg. iets uit het midden naar rechts herkent u de drie nog bestaande gebouwen. Daarachter de slachterij, waar tegenwoordig de flats van De Plantage staan.