De Bethelkerk, de grote kerk voor gereformeerden in Zuilen…

De Bethelkerk heeft een lange geschiedenis: eerst in het huis Diependaal, later het Witte kerkje, maar toen dat ook allemaal te klein werd moest er – op de rand van Oud- en Nieuw Zuilen – een grote kerk komen. In 1955 werd het gebouw in gebruik genomen. Het Utrechts Nieuwsblad van 8 maart 1955 bericht hierover

 

GEREFORMEERDE KERK DAALSEWEG

Prachtige aanwinst voor Utrecht-Noord

Bovenkerk maakt imposante indruk

(Van een onzer verslaggevers)

Vrijdag 25 Maart om 20 uur zal de nieuwe gereformeerde kerk in Utrecht-Noord – de Bethelkerk, met als predikant ds W. Schouten – officieel in gebruik worden genomen.

Vanaf Zondag 27 Maart zullen diensten om 10 en 17 uur worden gehouden.

Het nieuwe kerkgebouw is opgetrokken naast het oude kerkje nabij het bevrijdingsmonument aan de Daalseweg. Het staat met de rechterzijde aan de Burgemeester Norbruislaan. De hoofdingang bevindt zich daartussen, dus aan het einde van de Prins Bernhardlaan.

Van buiten gezien maakte nieuwe kerk een imposante indruk. Naast de hoofdingang is een hoge toren verrezen, bekroond met een groot neon kruis, dat ’s avonds groen licht zal uitstralen.

Het is een zogenaamde bovenkerk. Dat wil zeggen dat de diensten zullen gehouden worden op de bovenste verdieping, die de gehele oppervlakte van het gebouw beslaat. Het orgel is hier aangebracht boven de kansel. Het orgel uit de oude kerk zal voorlopig nog dienst moeten doen, maar het is zeer waarschijnlijk dat dit spoedig door een nieuw zal worden vervangen.

De beschilderingen zijn in lichte kleuren uitgevoerd. De muren wit, de banken lichtbruin. Het liturgisch centrum is met licht eikenhout betimmerd.

Wanneer men het gebouw betreedt, komt men in een grote hal welke brede en fraaie trappen bevat naar de bovenverdieping en naar een grote galerij.

Op de begane grond van de nieuwe kerk bevinden zich zalen voor bijeenkomsten. Het is een grote zaal met een flink toneel. Twee kleinere lokalen, een commissiekamer, een keuken en een trap naar de predikantenkamer. Het neonkruis wordt bekostigd uit een inzameling, die in de wijk werd gehouden. Binnenkort zal ook een klok in de toren worden aangebracht.

Bethelkerk

Zo ziet de nieuwe gereformeerde kerk eruit.

Facebook reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *