Geopend woensdag t/m zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur

Oproep: materialen voor nieuwe tentoonstelling over woningbouw gezocht

Bestuur Woningbouwvereniging Zuilen

Zuilen is vanaf 1915, na de vestiging van Werkspoor en Demka uitgegroeid van een dorpje naar een flinke  gemeente. Het personeel van die bedrijven en hun gezinnen hadden een betaalbaar huis nodig. Ook toen was er woningnood!

Hoe werd vroeger de woningnood opgelost?

Om hier iets aan te doen richtten inwoners met idealen een eigen woningbouwvereniging op: Juliana (katholiek), Eigen Haard (protestant) en Zuilen (sociaaldemocratisch). Veel huurwoningen die toen (tussen 1920-1940) gebouwd zijn, staan er nog steeds en behoren tot het populairste woningbezit in de wijk. 

Bestuur Woningbouwvereniging Zuilen

Het bestuur Woningbouwvereniging Zuilen en een aantal notabelen stellen zich aan u voor. Zij staan voor de directiekeet achter een rij wuivende palmen. De sigaar was erg in trek zo te zien. Ook een hoed hoorde er duidelijk bij, maar hield je die nu op of deed je hem af? De heren in het midden zijn er wel uitgekomen, de rest weet het nog niet.

Bouwen voor de Buurt

Het Museum van Zuilen wil binnenkort een tentoonstelling houden over de geschiedenis van de volkshuisvesting in Zuilen: de beginjaren, de wederopbouwtijd na de Tweede Wereldoorlog en de stadsvernieuwing vanaf 1970.

Huurders voerden actie voor het behoud van hun buurt, zoals in de Oude Bouw (Lessepstraat en omgeving). In andere gevallen, zoals bij Schaakwijk, de Pedagogenbuurt en het Queeckhovenplein, gingen de oude huizen plat en kwam er nieuwbouw. Dat ging gepaard met veel emotie. 

Inmiddels zijn de woningbouwverenigingen van toen via fusies opgegaan in de grote woningcorporaties WoonIn (Mitros) en Portaal. Ook de huizen van PEGUS- en Werkspoor-pensioenfonds zijn in andere handen overgegaan.

We zijn benieuwd of u, als bewoner van een van deze woningen, nog interessant materiaal op zolder heeft liggen: oude huurcontracten, verslagen van huurdersavonden, acties voor beter onderhoud, film of foto’s van uw huis en de buurt uit het verleden. Of van uw vorige huis, als u vanwege de stadsvernieuwing al eens verhuisd bent.

Woonden uw ouders (of vrienden of kennissen) in Zuilen: vraag hen dan ook eens of ze ons kunnen helpen aan materiaal voor de tentoonstelling. We zijn ook geïnteresseerd in mooie verhalen: het museum legt de gesproken geschiedenis van onze wijk op video vast. 

Denkt u dat u ons kunt helpen?

Mail dan naar info@museumvanzuilen.nl of bel met 06 205 65 65 5. Wij maken dan een afspraak in het museum of bij u thuis. 

Ontdek het Museum

Het Museum van Zuilen is gevestigd in de Werkspoorfabriek. Wij organiseren met onze vrijwilligers onder andere tentoonstellingen over de geschiedenis van de wijk en StraatReünies voor alle Zuilense straten. Met QR-tegels die in alle straten liggen, kunt u meer te weten komen over uw straat. We werken samen met verenigingen en bedrijven in de wijk en helpen mee om de geschiedenis ook in de openbare ruimte zichtbaar te maken. 

Laat een reactie achter

Logo Museum van Zuilen witte letters

Adres

Schaverijstraat 13
3534 AS Utrecht

Openingstijden

Woensdag t/m zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.
Reserveer uw bezoek.

Contactgegevens

06 20 56 56 55
info@museumvanzuilen.nl