Zaterdag 21 november
Eindelijk is het zover: zaterdag 21 november zal Sinterklaas in het Antje Drijver Paviljoen de tentoonstelling onthullen over het Ontspanningsgebouw van Werkspoor-Utrecht. Rond 13.30 uur zal de Goedheiligman de vlag van Zuilen wegnemen over het eerste paneel, waarna iedereen kan zien hoe rijk de geschiedenis van dit speciale gebouw is. In vorige blogs kon u hier al uitgebreid over lezen.
Groei van de collectie
De reeds eerder gedane uitspraak dat ‘iedere dag’ nieuw materiaal voor het Museum van Zuilen wordt aangeboden klopt nog steeds. De laatste weken zijn weer vele nieuwe aanwinsten te melden. Heel veel foto’s (o.a. over de bouw van de vakwerkboogbrug over de Waal bij Nijmegen), maar ook documenten (o.a. een rekening van het ‘Café-Restaurant “Juliana” ‘ uit 1948, ten laste van de ‘Brandweer te Zuilen’. Dank u wel goede gevers!
Nieuwe plannen
Ondertussen wordt op de achterg4rond hard gewerkt aan het uitwerken van nieuwe ideeën voor het Museum van Zuilen. Verschillende keren is het al voorgekomen dat bezoekers van het museum oude kennissen ontmoeten. Om de ’trefkans’ te verhogen gaan we van start met reünies. Vanaf januari volgend jaar gaan de speciale reünie organiseren. Op de eerste zondag van de maand willen we dan iedere maand een andere straat in Zuilen extra onder de aandacht brengen.
Daalseweg/Edisonstraat
Het moet een serie worden die we starten met de oudste verbindingsweg tussen Utrecht en Zuilen: de Daalseweg. Een maand later komt de Amsterdamsestraatweg aan bod (Natuurlijk alleen het gedeelte tussen de grenzen van Utrecht en Maarssen!) Zo gaan we chronologisch alle straten van Zuilen af.
Extra aandacht
Natuurlijk krijgt de straat die ‘aan de beurt is’ extra aandacht, door middel van foto’s en indien voorhanden ook andere bescheiden. Er komt een groot paneel in het Museum met een plattegrond van Zuilen. Daarop wordt de reünie-straat specifiek aangegeven. Om de plattegrond heen vindt u oude foto’s uit de collectie van het Museum van Zuilen, met een verbindingslijn naar de plattegrond. Ook de tot nu toe bekende historie van de straat ligt ter inzage, met bijvoorbeeld markante personen van de straat.
Adressenbestand
In het museum ligt ook een lijst klaar waarop te zien is wie in de desbetreffende straat woonden. Per huisnummer wordt vermeldt wie in 1937/1938 in dat perceel woonde, met de naam van de hoofdbewoner, en zijn/haar beroep. De bezoekers worden dan ook gevraagd om op een intekenlijst hun herinneringen (van toen of nu) op papier te zetten: sinds wanneer woont u in uw huis, wie waren uw buren, waar woont u nu enz.
Méér dan een Reünie
Met deze reünies willen we niet alleen de ’trefkans’ verhogen. Mogelijk komen op die dagen bewoners van een straat elkaar echt tegen, leggen ze contacten waaruit mogelijk weer volgende ontmoetingen voortkomen. Daar hebben we ook uw hulp voor nodig.
Uw Hulp
Het Museum van Zuilen kan dit natuurlijk niet alleen! Wij hebben hierbij uw hulp nodig. We willen zoveel mogelijk mensen uit de desbetreffende straat uitnodigen. Maar… dat is niet eenvoudig. Veel oud-inwoners zijn verhuisd en van hen is bij ons geen adres bekend. Het internet biedt ons wel een mogelijkheid: iedereen die de nieuwsbrief ontvangt wordt gevraagd mee te werken: kent u iemand uit de desbetreffende straat: laat het hem/of haar alstublieft weten.
Stadsblad
De redactie van het Stadsblad heeft ook medewerking toegezegd. Ruim voor de eerste zondag van de maand komt daarin een artikeltje over de eerstvolgende straat te staan met een oproep de reünie te komen bezoeken.
In de volgende Blog hopen we u meer nieuws te kunnen melden.