Nieuwsberichten oktober 2010

(18 oktober 2010)

“De kogelgaten zitten er nog in”
Dat was de tekst waardoor we in actie kwamen. Onze dorpsgenoot J. van Amersfoort uit Arnhem mailt met enige regelmaat herinneringen aan zijn Zuilense jeugd. Toen hij schreef over een beschieting van Duitsers in de Tweede Wereldoorlog bij de De Lessepsstraat en de Edisonstraat zijn we natuurlijk meteen gaan kijken of de door hem genoemde gaten er nog zaten. Ja hoor, duidelijk waarneembaar. Foto’s gemaakt, opgestuurd naar woningbouwvereniging ‘Mitros’, mét de vraag of hier een bordje met tekst en uitleg bij kan. Dat lijkt te gaan lukken. Dank aan de heer Van Amersfoort voor zijn bericht.

Delen van treinwagon opgegraven in de tuin
Een ander mailtje zette ons ook direct aan het werk. Een bewoner uit de Bessemerlaan – naast ‘het poortje van Pagie’ – stuurde een mail waarin hij schreef dat tijdens graafwerkzaamheden in de tuin opeens een hoop ‘oud ijzer’ tevoorschijn kwam. De buurman werd erbij gehaald en toen de diverse delen opgegraven (en gezaagd) waren, bleek het een poortconstructie van een wagon te zijn. Gezien de locatie kan het bijna niet anders of het is een stukje Werkspoorwagon.

Fraaie paraplu voor onze donateurs
We wilden wat doen voor onze donateurs en na het doorzoeken van de lange reeks mogelijke relatiegeschenken werd gekozen voor een fraaie paraplu, houten handvat, bordeauxrood met een bescheiden opdruk ‘www.museumvanzuilen.nl’. We zijn er trots op en bieden hem onze donateurs graag aan, in de hoop dat zij het droog houden. Het lijkt ons ook een goede reden om donateur te wórden.

Kermis op de St.-Josephlaan keert terug
De vele bezoekers van de StraatReünie van 3 oktober konden we het al vertellen. Er wordt door de heer J. Peeters – hij (her)schildert voor de gemeente Utrecht o.a. muurreclames – heel hard gewerkt aan vier muurschilderingen bij de St.-Joseplaan. Twee stuks links en rechts bij het begin aan de Amsterdamsestraatweg, en twee op de blinde muren van de Dr. Schaepmanstraat. Op een daarvan komt de zweefmolen en de andere toont het beroemde draaiorgel dat de kermis altijd opluisterde.

Pastoor en burgemeester aan het schaken
Na een jaar mochten de beide heren wel eens wat anders gaan doen. Ze zitten sinds kort te schaken in de etalage van het museum. Natuurlijk met de schaakstukken van de oprichter van schaakclub ‘Oud-Zuylen’, spelen zij de simultaanpartij van de burgemeester tegen Dr. Max Euwe na. Dit alles onder het genot van een borrel uit een kruik van Van Soest, geschonken in borrelglaasjes van de ‘Zuilense glasfabriek’.

Ruimbagagekist van de heer Van Hout
‘Ik heb nog de kist waarmee mijn spullen werden vervoerd naar Nederlands-Indië, wil je die hebben?’ Ja hoor, dat wilden we wel! In zulke kisten konden de manschappen hun eigendommen kwijt. Tijdens de zes weken durende overtocht kon men toch nog bij de spullen: de voorkant kon men naar beneden klappen (handig als je ze stapelt). Voorzien van de authentieke opschriften en naam: J.F. van Hout, Siemensstraat 4, Zuilen, Utrecht. Werkspoorder Cees deden we zijn overall uit waarna we hem het kapiteins-uniform van de heer Van Heteren (ook een Nederlands-Indië-ganger) aantrokken. Hij staat ook in de etalage en houdt de schaakpartij nauwlettend in de gaten.

W. van Scharenburg

Facebook reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *