Nieuwsberichten mei 2010

(12 mei 2010)

Girokoorts
Zo, de finish van de tweede Giro-etappe zit erop. Het werd één groot feest en natuurlijk ontbrak de heer M.J. Stolker, de Zuilense etappewinnaar, hierbij niet. Op uitnodiging van wethouder Rinda den Besten had hij een ereplaats bij de aankomst op de Croeselaan. Nu maar hopen dat, als de start van de Tour de France naar Utrecht komt, we ook dán de enige Zuilenees die aan de Tour heeft meegedaan, met gepaste waardigheid kunnen ontvangen!

Het leven gaat door
Zeker in het Museum van Zuilen. Mijn veelgeslaakte kreet: ‘er komen íedere dag nieuwe (oude) dingen bij’, is nog steeds waar. De afgelopen periode weer veel van Werkspoor: van de Veiligheidsactie een ‘reisapotheek’, een vergrootglas en een sleutelhangeretui. Van een oud-medewerker kreeg het museum ook verschillende stukken ‘van de leerschool’: zowel van de leerschool Houtbewerking, als van de IJzerbewerking. Van de afdelingen Vormerij en Gieterij zijn ook al enige exemplaren aanwezig (en toegezegd).

Leerschool Werkspoor!
Dat komt heel mooi uit: Onlangs kwam het bericht uit Italië dat de kunstschilder J. Peeters ‘de bordjes’ gereed had… hij schilderde op verzoek van het Museum van Zuilen replica’s van de bordjes zoals die vroeger bij de ten toon gestelde werkstukken van ‘de Leerschool’ geplaatst stonden, bijvoorbeeld: Leerschool Gieterij, Leerschool Houtbewerking, Leerschool Modelmakerij, Leerschool IJzerbewerking, enz.

Leerschool Werkspoor?
Aan het einde van het schooljaar werden de werkstukken van de leerlingen op tafels uitgelegd met de hierboven beschreven bordjes erbij. Een oud-leraar vertelde me dat directeur J. van Zwet tijdens zo’n presentatie langs de bordjes liep en zei: ‘Leerschool?, Leerschool?, Leerschool?… we zijn toch geen schoenfabriek! Het is een Bedrijfsschool!’

Beelen Modelbouw
Sinds enige weken is een schaalmodel van een Werkspoor-vrachtauto op de markt. Die past natuurlijk naadloos op de Werkspoortafel in het museum. Beelen Modelbouw (2de Daalsedijk 177, tel. 06 53514559) schonk een exemplaar aan het museum dat we dan ook met plezier een mooi plaatsje op de tafel hebben gegeven.

Nog meer leuke aanwinsten
Is de koek dan nog niet op? Nee hoor, er werd nog veel meer gebracht. Wat te denken van een kapje dat, wegens verduisteringsmaatregelen in de Tweede Wereldoorlog, op de koplamp van de fiets werd gezet, waardoor de lichtbundel beperkt werd! En een kunststof lasbril die bij Werkspoor werd gebruikt. De (natuurlijk bij Werkspoor gemaakte!) etensgamel, waarmee het eten bij de gaarkeukens werd afgehaald. De bijzondere waterpas, gebruikt door Bs Vlierboom van de afdeling Bruggenbouw bij Werkspoor, inclusief het bijbehorende houten kistje! Tien beitels (bij Werkspoor gemaakt natuurlijk) met de wetsteen (ja hoor, ook in het bijbehorende houten kistje.

Tentoonstelling Huize Zuylenveld
Vanaf 2 juni 2010 heeft het Museum van Zuilen een maand lang een deel-tentoonstelling in het Utrechtse Stadhuis. Het thema van de tentoonstelling is ‘Veteranen’. Vanuit het Museum van Zuilen vragen we uw aandacht voor Huize Zuylenveld, een ‘heerlijkheid’ die in de Tweede Wereldoorlog door baron Van Tuyll van Serooskerken ter beschikking werd gesteld. Hier werden Nederlandse militairen gerevalideerd die in de oorlog gewond raakten. Veel foto’s, en verschillende memorabilia die bewaard zijn gebleven over deze periode zijn er te zien. Ook voor deze tentoonstelling geldt: wees welkom!

StraatReünie
Ten slotte nog even de laatste StraatReünie, die van de Marnixlaan/Van Hoornekade. Niet de drukste, maar bijzonder gezellig: alle bezoekers hadden een match!!! Ook toen weer verschillende prachtige aanwinsten aan het museum geschonken.

W. van Scharenburg

Facebook reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *