Nieuwsberichten juni 2011

Meestal gaat het goed
De maand mei was een drukke maand, veel te organiseren in verband met de onthullingen van de tekst ‘Pastoor Schiltehuis’ en het Brandsein. Bovendien werd als gevolg van de gesignaleerde putdeksels uit de Zuilense periode, ook de stoep voor het museum voorzien van deze rioolputdeksels.

 

Het monteren van de tekst Pastoor Schiltehuis

Het monteren van de tekst Pastoor Schiltehuis

Soms gaat het mis
Maar áls het dan mis gaat, dan gaat het blijkbaar ook goed mis! Vorig jaar kregen we een mail van de heer J. van Amersfoort: ‘Op de hoek De Lessepsstraat/Daalseweg was vroeger een kantoor en werkplaats van, Woningbouwvereniging “Zuilen”. In de muur van de werkplaats aan de Daalseweg zijn nog steeds inslagen te zien van geweerschoten van de Duitsers tijdens een razzia.’ Daar moest aandacht aan geschonken worden.

Zitten die gaten er nog?
Eerst eens kijken of de gaten er nog zaten. Ja hoor, weliswaar in verband met de renovatiewerkzaamheden gevuld met cement, maar duidelijk waarneembaar. Dus werd contact gezocht met Mitros, de woningbouwvereniging die het pand in beheer heeft. Het is toch bijzonder genoeg om aandacht aan te schenken. Kan hier een bordje bij en (uiteraard) het cement eruit?

geen beschadiging door kogels

Het leek mis te gaan, maar deze gaten zijn van de postzegelautomaten die op deze muur werden gemonteerd door de toenmalige P.T.T. [latere informatie]


Ook Mitros enthousiast
De reactie van Mitros liet niet lang op zich wachten. ‘Dat is een bijzonder verhaal, dat kende ik niet. Natuurlijk is het de moeite waard om de historie te bewaren, dus ik wil graag kijken wat de mogelijkheden zijn. Daarvoor moet ik een aantal dingen doen: contact opnemen met de bewoners van de betreffende woning met de vraag of zij akkoord zijn met een bordje op de woning; onze onderhoudsmedewerkers laten kijken naar de gaten en laten beoordelen of de specie eruit kan (en wat daarvoor nodig is); een bordje laten maken.’

Met de armen over elkaar
Dan gaat de molen draaien en is het wachten op de dingen die komen gaan. Enthousiast of niet, het duurde even voordat we bericht kregen dat het bordje gemaakt was en ‘binnenkort’ het cement uit de gaten gehaald zou worden. Omdat deze mededeling medio april 2011 kwam, vroegen we nog of een en ander in de aanloop naar de oorlogsherdenkingen rond 4 en 5 mei nog een onthulling zou krijgen. Dat was niet het geval.

En dan is het zover
Bijna wekelijks de muur geïnspecteerd, maar tot vorige week zaten de gaten nog vol cement. Omdat ik dinsdag 7 juni boodschappen moest halen in winkelcentrum Rokade een mooie gelegenheid de stand van zaken te bekijken. Vol goede moed eropaf, en wat bleek? Het cement was eruit gehaald! Hiep Hoi… ? Nee, dat niet! Een en ander is niet gegaan zoals gedacht.

Kastje ophangen?
De opdracht is bij de persoon die het uit moest voeren niet goed overgekomen. Hij heeft met een 15 mm(?) steenboor op de plek van alle tien de inslagen gaten geboord. Nu is dus niet alleen het cement weg, maar ook de historische beschadiging verdwenen. Onherstelbaar. Jammer. enz. Nu maar hopen dat het de volgende keer weer goed gaat, want dat is wel de norm.

En dan nog dit:
Volg ons op Twitter! .
Wilt u (gratis) onze digitale ‘Zuilense Nieuwsbode’ ontvangen, klik dan op deze link.

W. van Scharenburg

Facebook reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *