Nieuwsberichten juli 2010

(13 juli 2010)

Weinig last van de warmte
Terwijl de mussen bijna dood van de daken vallen heeft het ‘Musseum’ van Zuilen over bezoekersaantallen niet te klagen. Zondag 4 juli kwamen vele (ex)bewoners van de Abraham Kuyperstraat ondanks de hitte naar de StraatReünie en beleefden zonder uitzondering veel plezier aan hun bezoek. Ook het jaarlijkse familiefeest dat de familie V., waarvoor de jongste zoon een bezoek aan het museum bedacht, was een bezoek ‘om op terug te kijken’.

De ‘Leerschoolbordjes’ zijn binnen
Toch nog onverwacht stond kunstschilder de heer Jos Peeters in het museum met een doos vol door hem geschilderde bordjes. Op verzoek maakte hij een serie replica’s van bordjes die vroeger door de leerkrachten van de bedrijfsschool van Werkspoor-Utrecht, de A.E. Dudok van Heelschool (‘De Leerschool’ zeggen Werkspoorders) aan het eind van het schooljaar bij de tentoon gestelde werkstukken van de leerlingen werden geplaatst. Leerschool Smederij, Leerschool Gieterij, Leerschool Modelmakerij enz. Hij maakte zelfs een bordje ‘Leerschool Museumdirecteur’. Daarvoor wordt (door ‘onze gepensioneerde meubelmaker’) een mooi voetje gemaakt, zodat het op de balie van het museum gezet kan worden.

Nieuwe aanwinsten uit alle hoeken en gaten
Een groot deel van de uitbreiding die de laatste weken gebracht worden komt uit alle hoeken en gaten van de woningen van de schenkers. Schuren en zolders worden nageplozen op vergeten herinneringen. Vaak aangewakkerd door een bezoek aan het museum gaat men thuis op zoek: ‘Ja, zoiets moet ik ook nog hebben’, en vervolgens komt men dat dan ook brengen als uitbreiding voor de collectie.

Opmerkelijke groei werkstukken van de Leerschool
(Hela, ik ben geen Werkspoorder en heb het toch over de Leerschool!) De laatste weken werden heel veel artikelen gebracht van ‘De Leerschool’. Natuurlijk, we doen regelmatig een beroep op de oud-medewerkers van de fabriek die het Museum van Zuilen bezoeken, en ook volgt er wel eens een oproep in het programma ‘De Servicelijn’ van RTV-Utrecht, maar het is toch opmerkelijk hoeveel nieuwe aanwinsten we kregen. In combinatie met de bovengenoemde bordjes komt dat natuurlijk heel goed uit. Binnenkort gaan we een kast ‘Leerschool’ inrichten.

De flyer is gereed
Het is zover: na maanden voorbereiding (het moet in de huisstijl, met logo, betere foto’s, de juiste kleur papier, andere tekst, enz) is het eindelijk zover dat we met trots de nieuwe flyer kunnen meegeven aan de geïnteresseerden in het Museum van Zuilen. Dank aan de web-miss die ook aan de vormgeving van de flyer heel veel uurtjes besteed heeft.

Rabo-Dichtbij-fonds
Het Museum van Zuilen kreeg een uitnodiging van het Rabo-dichtbijfonds om een project in te sturen ‘dat de sociale samenhang bevordert’. Volgens ons is de StraatReünie een project dat precies aan dat doel beantwoord en we hebben dan ook graag (en hoopvol) een filmpje over de StraatReünie ingezonden. Tot 30 september 2010 kunt u uw stem uitbrengen. Dus nodigen wij u graag uit om een kijkje te nemen op de site www.dichtbijfonds.nl

W. van Scharenburg

Facebook reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *