Deel V

(10 april 2007)

Na vier boeken over de geschiedenis van de voormalige gemeente Zuilen is het mij een groot genoegen u een nieuw deel aan te kunnen kondigen:

 

WERKSPOOR
UTRECHT-ZUILEN

Deel I
Trams & Treinen

Het was de komst van de Wagon- en bruggenfabriek van Werkspoor in 1913 naar de gemeente Zuilen, die de geschiedenis van (nieuw) Zuilen voor een groot deel bepaalde. Hoog tijd dus voor een boek dat uitsluitend over Werkspoor-Utrecht (Zuilen) gaat.

Al snel bleek dat de hele Werkspoorgeschiedenis in één boek vatten geen goed overzicht biedt. Daarom is dit nog “maar” het eerste deel, over de trams en treinen die Werkspoor-Utrecht maakte. De trams voor Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht, de Metro voor Rotterdam, de treinstellen, elektrische en diesellocomotieven, personenrijtuigen, goederenwagens. Ook de “grote Argentijnse order” en de TEE-treinstellen passeren het oog van de lezer.

Het boek geeft aan hoe groot Werkspoor-Utrecht was (van 1952 tot 1958 de grootste wagonfabriek van Europa!). Zoals in de voorgaande delen is ook dit boek rijkelijk voorzien van afbeeldingen en foto’s.

En, net zoals dat bij de voorgaande delen gebeurde, wordt de overhandiging van het eerste exemplaar wat luister bijgezet. Mijn eerste boek werd uitgereikt aan de burgemeester van Utrecht, Mr A.H. Brouwer-Korf. Dit vijfde boek is het laatste boek dat in haar ambtsperiode verschijnt. Daarom krijgt de burgemeester een van de eerste exemplaren van deel vijf. Veel materiaal kreeg ik van een voormalig directeur van Werkspoor-Utrecht, ir. J. van Zwet, en in het bijzonder over de Argentijnse order werd ik rijkelijk van tekst en foto’s voorzien door de man die deze order in Argentinië in goede banen leidde, ir. J. de Niet.

Daarom werd “het eerste exemplaar” dit keer niet door één persoon in ontvangst genomen, maar delen de burgemeester en de heren Van Zwet en De Niet in de eer.

De eerste exemplaren werden dinsdag 24 april 2007 uitgereikt in de grote trouwzaal van het Stadhuis te Utrecht. De verkoop is woensdag 25 april gestart bij het InformatieCentrum van de gemeente Utrecht in de Neudeflat en bij mij in de winkel, Amsterdamsestraatweg 569. De prijs van het boek is 25 euro (verzendkosten 7,00) en het is ook te koop bij het Informatiecetrum Zuilen, Prins Bernhardlaan 54 te Utrecht.

Met vriendelijke groeten uit Zuilen,

Wim van Scharenburg

Facebook reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *