Best bekeken Faceboookberichten X

Op Facebook plaatsen we zo mogelijk dagelijks een oud krantenknipsel of bericht uit een dagboek. Zo’n bericht noemen we ‘Oud Nieuws’ en is gerelateerd aan de datum. Omdat niet iedereen ‘op facebook’ wil, zetten we de vier meest bekeken foto’s als blog op deze site. Dit zijn de meest bekeken foto’s in maart 2013. Opmerkelijk was dat alle foto’s vele honderden keren meer bekeken zijn dan de best bekeken foto tot nu toe!

4. Op de vierde plaats eindigde deze maand het bericht van 26 maart 1953: Grote dempingswerken in Zuilen Modder-eldorado voor de jeugd

… Thans is men aan het baggeren op de Van Hoornekade. Op een deel is het water zo goed als uitgepompt, en een grote hijskraan, waaraan een met een stalen kabel bevestigde bak, grijpt als ’t ware in de modder, wordt opgetrokken en leeggestort in een baggerauto, die voor vervoer zorg draagt.
Bij het droogleggen en uitbaggeren komt van alles en nog wat voor de dag. Het aantal oude fietsbanden is wel buitengewoon talrijk, oude potten en pannen, hoepels en van allerlei afval, dat in de loop der jaren in deze grachten is terecht gekomen. Natuurlijk zijn een aantal handelaren in oude metalen present, om een en ander op te halen en op hun wagens te laden, die vaak spoedig zijn gevuld. Tal van vissoorten, snoek, baars, paling, voorn enz. treft men er tevens aan, en natuurlijk wordt door menigeen met een schepnet daarop jacht gemaakt, en velen gaan met een “bakzooitje” naar huis.
Het ergste ongerief van deze werkzaamheden treft vele ouders in deze omgeving. Men begrijpt, dat het voor de jeugd een pretje is, visjes, kikvorsen enz. te vangen, en zich daarbij in het geheel niet ontzien, maar vaak tot de knieën in de bagger wegzakken, zal men willen geloven. Vaak ook worden de kleintjes volgespat met modder of glijden zij van de wallen, waardoor hun kleertjes, gezichtjes en handen ontoonbaar worden!

Egmontkade

De Van Egmontkade met nog het water in de middenberm

Er is al een hele generatie die niets weet van het water in de Burgemeester van Tuyllkade (vandaar dus ‘-’kade), Van Egmontkade en de Van Hoornekade. Dan maar eens een mooi plaatje ‘van toen’.

3.Op de derde plaats kwam het bericht over de aanhoudende koude voorjaarsperiode: Met die kou kan ik zo verlangen naar die zomer dat je lekker over de Amsterdamsestraatweg kan slenteren. Dit is een opname van een best wel druk bezochte Zuilerie (een Braderie voor de bewoners van Zuilen) in het begin van de jaren tachtig.

Zuilerie

Een druk bezochte Zuilerie op de Amsterdamsestraatweg

2. Het bericht ‘Oud Nieuws 24 maart 1942’ staat op de tweede plaats:

JULIANAPARK WEER: PARK VAN KOL In de gemeente Zuilen zijn [op last van de bezetter: straten, pleinen en parken mochten niet vernoemd zijn naar levende leden van het Koninklijk huis] de navolgende naamsveranderingen tot stand gekomen: Prins Bernhardlaan is geworden Mariëndaalhoofdweg; Prinses Beatrixlaan heet voortaan Hovenierslaan; Prinses Irenelaan komt te heeten Hoveniersdwarslaan, terwijl de Julianaparklaan gewijzigd wordt in Werkspoorlaan. Het Julianapark ontvangt zijn ouden naam weer en wordt Park van Kol.

Julianapark

Wie weet het nog, de papegaaien in het Julianapark?

1. Op de eerste plaats: met kop en schouders! De tot nu toe meest bekeken foto op de facebook-pagina van Museum van Zuilen, ruim 1100 keer!

Midden in de winter...

Midden in de winter…

Oud Nieuws 30 maart 1952(!)
Als we, zo bij de warme kachel gezeten, naar buiten kijken, krijgen we de indruk dat het midwinter is. Er ligt op sommige plaatsen wel een halve meter sneeuw. Ad en Toosje waren vanmorgen vroeg dan ook niet te houden. De slee moest van de zolder. En toen wij nog even in ons warme bed kropen, waren zij al druk met vriendjes en vriendinnetjes in de sneeuw aan het ravotten…
Facebook reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *