Best bekeken Facebookberichten V

De meest bekeken foto’s op Facebook in de maand oktober hebben we weer voor u op een rijtje gezet. Op de vierde plaats (echt waar, geen geknutsel met stemmen!) de foto die me erg dierbaar is, mijn vader en opa, aan het werk bij Demka.!:

Op Facebook plaatsten we zover mogelijk dagelijks een oud krantenknipsel of bericht uit een dagboek. Zo’n bericht noemen we ‘Oud Nieuws’ en is gerelateerd aan de datum. Met het bericht van 22 oktober werd teruggeblikt naar een knipsel uit de burgelijke stand van die datum in 1915: ‘Geboren: W. van Scharenburg, zoon van H.Th. van Scharenburg en C. van Scharenburg-Haring.’ Daar past deze foto prachtig bij. De oorspronkelijke tekst die ik maakte bij deze foto is: De komst van de N. V. Werkspoor naar Zuilen was mede voor een staalleverancier uit het noorden van ons land (Martenshoek in Groningen) reden om zich in de buurt van deze grote afnemer te vestigen. De heer J.M. de Muinck Keizer kwam met zijn staalfabrieken naar Zuilen en bood werk aan vele Utrechters en Zuilenaren, die dikwijls ook in de buurt van deze fabrieken gingen wonen. U ziet twee van zulke werknemers op deze foto, een uit Utrecht en een uit Zuilen. Vooraan staat ‘metaaldraaier’ W. van Scharenburg, en links, achter op zijn rug gezien, staat H.Th. van Scharenburg in het magazijn. Hij is de vader van W. en mijn opa, beiden zijn ‘medeopbouwers van Zuilen’.

Demka

H. en W. van Scharenburg aan het werk

Op de derde plaats een mooie foto van de winkel van woninginrichting Van Tricht. Daarbij plaatste ik een nogal actueel verhaal van een mevrouw die kort daarvoor in het museum was: ‘Vroeger was het gebruik dat je kocht bij de winkelier van jouw ‘zuil’, katholiek kocht bij katholiek, gereformeerd bij gereformeerd enz. ‘Maar’, vertelde die mevrouw, ‘wij waren geen van beiden. Je had in Zuilen Röben (katholiek) en Van Tricht (gereformeerd), bij wie zou mijn moeder haar inkopen doen denkt u?’ Ik wist het niet, maar het antwoord kwam al gauw: ‘Mijn moeder kwam uit Friesland en Röben ook, dus kon ze bij Röben haar inkopen in het Fries doen’.

Tricht

De winkel van Van Tricht aan de Amsterdamsestraatweg

Trots als we zijn op de dagelijkse uitbreidingen die we in het Museum van Zuilen krijgen, melden we dat ook graag. In dit geval is het dubbele trots, de vrijwilliger van het Museum van Zuilen, de heer G. van der Louw, maakte een deel van de Werkspoorhaven op schaal ter aanvulling van de Werkspoortafel. Daarmee komen de kranen en de ophaalbrug wel schitterend tot hun recht! Leuke aanwinst alweer. Hartelijk dank aan de heer Van der Louw. Dat deze foto de tweede plaats haalde wat bezoekersaantallen betreft verbaast ons dus niet!

De haven op de Werkspoortafel

De haven op de Werkspoortafel

Maar… met kop en schouders op de eerste plaats deze maand een mooi en herkenbaar (nog niet zo oud) stukje van de Amsterdamsestraatweg. Een overzichtje ter hoogte van de winkels die we op facebook aan het beschrijven zijn. (Iedere woensdag en zaterdag een oude foto van de Amsterdamsestraatweg.)

De Amsterdamsestraatweg

De Amsterdamsestraatweg

Facebook reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *