In het museum

Bent u ook zo trots op Zuilen, Werkspoor, Demka, enz.? Of wilt u weer vol trots kunnen kijken naar dingen die met de geschiedenis van Zuilen van doen hebben? Wees dan welkom in het Museum van Zuilen!
Museumoverzicht1

Dit was ons welkomstverhaal bij de opening van van het Museum van Zuilen op 12 september 2009:

In het Museum van Zuilen vindt u een veelheid aan artikelen die in meer of mindere mate te maken hebben met de geschiedenis van Zuilen.

Als we het museum binnenstappen zien we rechts meteen de grote Zuilense kunstenaar Cees Achterberg, dat wil zeggen, u kijkt naar een replica van Cees. Hij werkte als modelmaker bij Werkspoor-Utrecht en maakte voor het Museum van Zuilen ook de heren O. Norbruis en W. van Albach (van hout!). De heer Norbruis was de laatste burgemeester van Zuilen en Van Albach de meest markante pastoor van de St.-Ludgeruskerk.

Treintafel WerkspoorDe meest rechtse kast achter de treintafel (een stukje Werkspoor op schaal) is ingericht met artikelen van de Demka, de grote Zuilense staalfabriek: van een speciaal bedrukt loonzakje (t.g.v. de gratificatie bij het 50-jarig jubileum van het staalgieten in Nederland) tot de pet van de portier.

In de kast links van de Demka-kast worden Werkspoor herinneringen opgehaald: heel veel artikelen van de Veiligheidsactie, gereedschap, werkstukken van de Bedrijfsschool (de ‘Leerschool’, zeggen Werkspoorders). De kast daarnaast toont nog meer Werkspoor: legpenningen, wat relatiegeschenken, maar b.v. ook een dweil van Werkspoor.

Zo komen we met onze rondgang bij de biechtstoel uit de St.-Ludgeruskerk. Met de kleine wijzer van het torenuurwerk in de ruimte voor de biechteling tot een waardige replica van pastoor W. van Albach.

Logisch dat de kast daarnaast werd voorzien van artikelen die met de Zuilense kerken te maken hebben: het gebedenboek dat de heer Esser kreeg ‘Bij het verlaten van de Zondagsschool’, maar ook een prachtig tegeltableautje dat werd gemaakt naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van de St.-Ludgerusparochie vindt u hier.

Als u uitgekeken bent stappen we door naar de volgende kast: verenigingen. Deze kast staat werkelijk bol met allerhande souvenirs aan het rijke verenigingsleven van Zuilen, de voetbalclubs Elinkwijk en HMS, de korfbalvereniging SMS, gymnastiekvereniging Sport Vereent en schaakclub Oud-Zuylen, kregen onder andere hier een plaatsje.

Zo komen we bij de kast met ‘scholen’. Van de vele scholen in Zuilen een kleine bloemlezing van herinneringen. Blokkendoosjes van de Fröbelschool, foto’s van leerkrachten, lesboekjes enz.

Tegenover deze kasten staat een wat grotere, die werd ingericht met heel verschillende voorwerpen: artikelen die te hebben met het bedrijfsleven en de Tweede Wereldoorlog.

Naast deze kast ziet u een glimp van een heel ander stukje geschiedenis: het Huisvrouwen Orkest Utrecht (dat gelukkig wél uit Zuilen kwam!).

Zo komen we bij de burgemeester aan: de heer O. Norbruis. Hij was de laatste burgemeester van Zuilen.

Zo komen we al bij het laatste (maar niet het minste) stuk in het Museum van Zuilen: de muurschildering. Deze muurschildering ‘Apotheek Elinckwijk’ werd hersteld door een andere kunstenaar die het Museum van Zuilen een warm hart toedraagt: Jos Peeters. Hij schilderde de tekst die vóór de Tweede Wereldoorlog op deze (toen nog buitenwand) werd aangebracht in opdracht van de heer De Graaff, die in Zuilen apotheker werd.

U wordt van harte uitgenodigd al dit moois in het echt te komen bekijken, zodat u net als wij (weer) trots op Zuilen wordt.’

Museumoverzicht 2

Inmiddels is per 26 juni 2020 het Museum van Zuilen verhuisd naar de Schaverijstraat 13. In de Werkspoorfabriek, op de eerste verdieping (lift is aanwezig).

Verder geprofessionaliseerd, mede door de medewerking van de UU, School voor de Journalistiek, Grafisch Lyceum Utrecht, Het Utrechts Archief, enz.
Daar heten we u van harte welkom. Bel alstublieft voor een afspraak: 06 20565655, of mail ons: info@museumvanzuilen.nl

Met vriendelijke groeten uit Zuilen, het dorpje aan de schone Vecht, met een museum,

W. van Scharenburg

Facebook reacties

6 gedachten over “In het museum

  1. Ik hoop heel spoedig het museum te komen bezoeken. Lijkt me geweldig mooi. Ben nu 83 jaar en mijn opleidingen bij Werkspoor gehad. Modelmaker (Bemetel) en tekenaar-constsructeur (Werkspoor Amsterdam). Heb ca 2o jaar in Utrecht west en Zuilen gewoond, momenteel ruim 50 jaar in Zutphen (Gld). Gauw tot ziens! Gr Joop Heikoop

  2. Kunt u mij info geven over de familie Manten, Daalseweg, Zuilen?
    Jeugdherinnering ( 1945 ?) aan logeren bij deze familie en een (borstel?)fabriek achter hun huis gelegen waar soldaten gelegerd waren

  3. Wie weet kan iemand mij helpen. Ik ben op zoek naar een mooie (liefst groot formaat digitale) foto van het vroegere (zo rond 1920 – 1940) Werkspoor pand/terrein. Wie weet ken je iemand die daar heeft gewerkt, of verzamel je oude Utrecht foto’s en kan je mij verder helpen? Er is helaas op internet en in het Archief weinig te vinden, en wat er te vinden is zijn afbeeldingen van treinen etc. Ik hoor graag van je! Goede groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *