Het Werkspoorplein

Het Werkspoorplein werd vernoemd naar de fabriek uit Amsterdam die in 1913 de Wagon- en Bruggenfabriek op Zuilen’s grondgebied opende.

Het Werkspoorplein hoort bij de eerste straten van Elinkwijk, de wijk die in Nieuw-Zuilen werd gebouwd voor de werknemers van de twee grote fabrieken die in Zuilen neerstreken: de Wagon- en Bruggenfabriek Werkspoor en Staalgieterij Demka.

De wijk ‘Elinkwijk’

Door de komst van Werkspoor (1913) en Demka (1916) ontstond een grote behoefte aan woningen in de omgeving van de beide fabrieken. Om een ‘mooie tuinwijk’ mogelijk te maken werd de benodigde grond door de familie Elink Schuurman, voor een matige prijs verkocht. Om de familie voor dit gebaar te eren werd daarom aan de wijk de naam Elinkwijk gegeven.

Het bouwplan is van architect Karel Muller en omvatte: ‘… 310 huizen, met enkele uitzonderingen van winkelhuizen en beambtenwoningen, alle voor werknemers bestemd, die hier voor een lage huur een ruime woning met flinke tuin voor het kweken van groenten verkrijgen.’ De huizentypes verschillen enorm: grote woningen voor de chefs en bazen en kleinere voor de arbeiders.

Het Werkspoorplein

Voor een rokertje kon u rond 1940 nog terecht bij E. Verkuil, Werkspoorplein 3.

Het plein werd na de Tweede Wereldoorlog gebruikt als verzamelplaats waar de optochten die door Zuilen trokken van start gaan. Maar er is misschien nog iets dat u niet weet van het Werkspoorplein. Hier stond namelijk een prachtige houten muziektent. Een van de drie die in de geschiedenis van Zuilen voorkomen. (De twee andere muziektenten stonden op Groenhoven in Oud-Zuilen en in het Julianapark.)

Deze muziektent werd geschonken door de directie van Werkspoor toen de bouw van Elinkwijk voltooid was. Om iedereen die het maar wilde van dit genereuze gebaar op de hoogte te brengen, liet de directie aan beide zijden van het plein een gedenksteen plaatsen.

Op één van deze stenen werd, onder een afbeelding van een grote locomotief, de tekst gebeiteld: ‘Ter herdenking van de oprichting in 1914 van de n.v. Bouwvereeniging ‘‘Elinkwijk’’ door den heer J. Muysken, directeur van Werkspoor en leider bij den opbouw wordt dit plantsoen aangeboden door den heer W. Spakler, voorzitter van den raad van beheer.’

Op de andere steen staat onder een rijtje woningen de tekst: ‘Als herinnering aan de voltooiing van den woningbouw in 1927 wordt dit plantsoen aangeboden aan de bewoners van het tuindorp Elinkwijk en aan hunne zorgen toevertrouwd.’

Utrechts Nieuwsblad 5 juni 1928

Zuilen.  B u u r t v e r.  N i e u w  Z u i l e n. Deze vereeniging geeft Dinsdagavond 5 Juni haar derde concert in de muziektent op het Werkspoorplein in “Elinkwijk” uit te voeren door de Muziekvereeniging “Kunst en Strijd” onder directie van den heer P. v.d. Hurk.

De (gemoderniseerde, geel geschilderde) muziektent die op het Werkspoorplein stond. Alles ter verhoging van de gezelligheid was aanwezig: prachtige rondlopende banken, verlichting is er om ook ’s avonds vriendelijke deuntjes ten gehore te kunnen brengen. Een en ander werd nog voorzien van een keurig hekwerkje. Zulke dingen kwamen tot stand dankzij Werkspoor. Er werd in deze muziektent veel gespeeld… door de jeugd, muziekuitvoeringen werden er nauwelijks in gegeven. In de Tweede Wereldoorlog is ook al dit hout opgestookt. Wat een rotoorlog!

Meer weten over het Werkspoorplein en/of Zuilen: www.museumvanzuilen.nl

Facebook reacties