Geopend woe. t/m zat. van 10:00 tot 17:00 uur

De Predikantenbuurt

Deze buurt, begrensd door Marnixlaan, Van Egmondkade, Sweder van Zuylenweg en Amsterdamsestraatweg, is gebouwd tussen 1927 en 1933. Zes jaar voor zo’n groot gebied, dat is opmerkelijk snel. Dat zal te maken hebben gehad met de keuze van het gemeentebestuur om de bouw over te laten aan het particulier initiatief. Een groot aantal kleinere en grotere beleggers en projectontwikkelaars waren tegelijkertijd aan het bouwen. Zowel als belegging voor de verhuur als voor de verkoop. Ze waren uitermate flexibel: als er tijdens de ontwikkeling bijvoorbeeld een kans langs kwam om een winkel of bedrijf in het plan op te nemen, dan werd dat in een vloek en een zucht geregeld. Ook werd er een flink aandeel boven- en benedenwoningen gerealiseerd. Lager personeel van Werkspoor en Demka, dat niet aan de bak kwam bij de woningbouwverenigingen, kon hier snel woonruimte vlakbij de fabrieken huren.

De Predikantenbuurt in aanbouw, rond 1929. Op de voorgrond de Marnixlaan, waar uiterst rechts op de hoek met de Van Egmondkade al een bouwplan is opgeleverd. Ook de Nieuw Apostolische Kerk aan de zuidzijde van de Werner Helmichstraat staat er al. Daartegenover een wasserij met enkele woningen. De Daalseweg links zou kort daarna worden omgedoopt tot Johannes Uitenbogaertstraat.

In tegenstelling tot de corporatiebuurten werden in dit gebied nauwelijks openbare voorzieningen gerealiseerd. Groen en speelplaatsen vond je hier niet. De bewoners moesten het doen met een openbare school aan de Hubert Duyfhuysstraat en twee kerken: de Oranjekerk en de Nieuw Apostolische Kerk.

Wel vestigden zich heel wat winkeliers en andere ondernemers tussen de woningen in de wijk. Veel achterterreinen in dit gebied zijn dan ook helemaal dichtgeslibt.

Het bouwblok begrensd door Hubert Duyfhuysstraat, Johannes Uitenbogaertstraat, Herman Modestraat en Hermannus Elconiusstraat is in de loop van de jaren grotendeels volgebouwd met loodsen.

Zorgvuldig ontworpen woningbouw aan de Amsterdamsestraatweg en hoekwoning-winkelpand aan de Hubert Duyfhuysstraat, ontwerp U.J.Berning (1929). Belegger/projectontwikkelaar Schipper bouwde ook twee projecten aan de Cornelis Mertenssstraat met een compagnon Duyker.

Hetzelfde project in 2024.

plattegronden van boven-benedenwoningen gebouwd in 1931 door de NV Bouw- en Handelsmaatschappij COR-IV in de Hermannus Elconiusstraat. Het oppervlak van de driekamerappartementen bedraagt ca. 50m2.

boven-benedenwoningen aan de Hermannus Elconiusstraat. De woningdichtheid in de predikantenbuurt is voor Zuilense begrippen hoog.

 

Welke straten horen bij de predikantenbuurt:

Cornelis Mertenssstraat

Werner Helmichstraat

Hermannus Elconiusstraat

Herman Modedstraat

Johannes Uitenbogaertstraat

Hubert Duyfhuysstraat

Jodocus van Lodensteinstraat

Johannes van Andelstraat

Arnoldus Rotterdamstraat

Nicolaas Sopingiusstraat

Johannes Gerobulusstraat

Petrus Dathenusstraat

 

Logo Museum van Zuilen witte letters

Adres

Schaverijstraat 13
3534 AS Utrecht

Openingstijden

Woensdag t/m zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.
Reserveer uw bezoek.

Contactgegevens

06 20 56 56 55
info@museumvanzuilen.nl