Van Dijk – Kruidenier

Adres: Linaeusstraat 20

Van Dijk Kruidenier

Van Dijk Kruidenier

E. van Dijk: ‘Ik ben geboren op nummer 20, achter de kruidenierswinkel (vrouw bakkertje genoemd). Wij woonden daar met een opa, oma, vader, moeder en 3 zonen. Deze winkel had een aantal functies, uiteraard verkoop kruidenierswaren, maar ook voor die tijd bijzonder, brood, kaas, vleeswaren, eieren, bier, Aspro, petroleum, en scheermesjes en niet te vergeten gas- en lichtmunten.

Maar de winkel was ook de bank van lening (op de pof kopen!) en bij huwelijk en medische problemen van eksterogen tot het niet willen vlotten met kinderen krijgen. Ik werd als kind met zekere regelmaat naar achter gestuurd vanwege de verhalen die niet voor kinderoren bestemd waren!

De winkel was wel ook onze redding omdat mijn vader, die bij bakkerij Amsing werkte al vroeg overleed. Er bestond toen nog geen weduwen- en wezenwet. Voor de gas- en lichtmunten werden we veelvuldig door de brievenbus toegeschreeuwd (‘Mevrouw Bakkertje, het gas en/of licht is uitgevallen en mijn man moet naar zijn werk!’) Dan werd er weer een muntje door de brievenbus verstrekt en zo werden de werktijden vaak van 6.30 uur tot 19 uur en soms (achterom!) voor avond en nacht in noodgevallen…’

Tentoonstelling Etalage naar het Verleden – Winkels in Zuilen

Vanaf februari t/m juni 2024 is in het Museum van Zuilen de tentoonstelling Etalage naar het Verleden – Winkels in Zuilen te zien. Deze tentoonstelling neemt u mee op een boeiende reis door de geschiedenis van winkels in Zuilen. Via talrijke foto’s, beeldende voorwerpen en interviews met voormalige én huidige winkeliers wordt het verhaal verteld.

Meer informatie: Etalage naar het Verleden

Facebook reacties