De Lelimanstraat

Op 25 januari 1934 stond in het Utrechts Nieuwsblad het volgende bericht:

Nieuwe straatnamen

——–

“Bouwkundigenbuurt” te Zuilen.

ZUILEN, 25 Jan. – De in aanbouw zijnde woningen van de Woningbouwvereeniging “Zuilen”, op een terrein gelegen tusschen Amsterdamschen Straatweg en Daalweg, zijn bijna gereed en B. en W. hebben aan de straten, die daar zijn ontstaan, de volgende namen geven: Lelimanstraat (J.H.W. Leliman, architect, 1878-1921); De Bazelstraat (K.P.C. de Bazel, bouwmeester, 1869-1924); Van der Pekstraat (J.E. van der Pek, architect, 1865-1919); Hanrathstraat (J.W. Hanrath, architect, 1867-1932).

In Zuilen volgt men bij het benamen der straten een vast systeem, evenals dat in Utrecht en vaak ook in andere plaatsen het geval is…

Leliman was dus een Nederlands architect en kreeg onder meer bekendheid als ontwerper van de ANWB-paddenstoel.

De woningen aan deze straat werden gebouwd in opdracht van woningbouwvereniging ‘Zuilen’. De Van der Pekstraat is onderdeel van Complex 2 van deze woningbouwvereniging (Complex 1 zijn de woningen rond de De Lessepsstraat.) Samen met o.a. de La Croixstraat, M. de Klerkstraat en de Hanrathstraat werden deze straten aangelegd op een opgespoten stuk zand. Het hele complex lag nogal geïsoleerd en kreeg de wijkaanduiding: ’t Zand.

De Lelimanstraat loopt parallel aan de Amsterdamsestraatweg, tussen de Hanrathstraat en de Van Heukelomlaan. In de Lelimanstraat kwam de tweede slagerswinkel van de heer D. Vergeer – zijn eerste winkel zat op de Amsterdamsestraatweg.

Slager Vergeer werd opgevolgd door Kooyman, die in het pand op de hoek Lelimanstraat/Hanrathstraat zijn eerste slagerij begon. Het zal wel een goede relatie met Vergeer hebben opgeleverd, want toen Vergeer zijn winkel aan de Amsterdamsestraatweg verliet, kwam ook in dat pand Kooyman in beeld.

In de loop der jaren zullen heel wat bewoners naar binnen zijn gestapt om hun vlees te kopen bij slager Kooyman. In de Tweede Wereldoorlog kreeg het verzet regelmatig vlees van de heer Kooyman. Dat werd vervolgens door de dominee en de pastoor verdeeld onder hun kerkgangers.

Ver na de Tweede Wereldoorlog, in de periode 1960-1965, werd in de worstmakerij achter de winkel van de tweede vestigingsplaats van Kooyman, aan de Amsterdamsestraatweg 611, regelmatig geoefend door een van de eerste bands die Zuilen kende, The Sioux. Deze band was – een van de vele – die ook optraden in het Pastoor Schiltehuis.

The Sioux bestond in de beginperiode uit de volgende heren. Ton Kooyman, zoon van slager Kooyman aan de Amsterdamsestraatweg. (De heer Kooyman sr was ook de manager van de band.) Ton speelde sologitaar, Ted Stegers uit de Hanrathstraat bespeelde de slaggitaar en Marcel van Hardeveld (die we eigenlijk alleen maar kennen als ‘Hoss’ en ruim dertig jaar zijn winkel had aan de Amsterdamsestraatweg 563: Radio Communicatie Centrum) speelde de basgitaar. Aan de drums zat Ries de Wit uit de Marconistraat.

De dansavonden waarop The Sioux speelden werden georganiseerd door de heer en mevrouw Slot onder de naam ‘Beverdonk’. Later werd de naam gewijzigd in ‘Taveno’. Zij organiseerden ook de dansavonden in de bovenzaal van de nabijgelegen Rooms-katholieke St.-Salvatorkerk.

 

Twee meisjes Bliek uit de Lelimanstraat flankeren Marietje van der Pas, hun buurmeisje. Let op de klompjes.

 

 ‘Haasje-over’ spelende kinderen in de Lelimanstraat, terwijl de woningen vanaf de Jacob van Campenstraat nog in aanbouw zijn.

 Meer weten over de Lelimanstraat en/of Zuilen: www.museumvanzuilen.nl

Facebook reacties