De H. Wijnmalenstraat

H(enry) Wijnmalen heeft in 1910 het wereldhoogterecord van 2800 meter op zijn naam gebracht. Hij vertrok naar het buitenland en toen hij in 1913 terugkwam, had hij een vergunning op zak om Farman-vliegtuigen te mogen bouwen. Later richtte hij een vliegtuigfabriek in Soesterberg op.

Omdat de Eerste Wereldoorlog zich aankondigde, werd die locatie niet veilig genoeg geacht. In 1914 huurde hij bedrijfsruimte bij de Industriële Maatschappij Trompenburg aan de Amsteldijk. Trompenburg had zich in de voorgaande jaren beziggehouden met de bouw van Spyker-automobielen, genoemd naar de automakers Jacobus en Hendrik Spyker. Toen Wijnmalen de leiding van autofabriek ‘Trompenburg’ op zich nam, eindigde daarmee zijn vliegersloopbaan.

De naar H. Wijnmalen genoemde straat kent geen winkels. Wel een onderneming die in 2022 nog steeds actief is: de Luxe Was- en Stomerij van Van Rooijen. Nadat vader en moeder van Rooijen de basis hadden gelegd, werd en wordt de zaak voortgezet door hun zoon Marinus (en zijn vrouw natuurlijk).

Schuin tegenover de wasserij woonde lange tijd de familie Jacobs. Mevrouw Jacobs was een zeer bedreven borduurster en borduurde onder andere altaarkleden voor de St.-Jacobusparochie.

Mevrouw Jacobs borduurde veel voor de St.-Jacobuskerk en was ongetwijfeld betrokken bij dit ‘uitstellingsvaandel’ dat bij de preek tijdens het lof voor de uitgestelde monstrans met H. Hostie werd geplaatst. Foto A. Rog.

In deze straat zaten ook twee ondernemers die beide in de transportsector actief zijn: de heren Verkuil en Barten op de nummers 1 en 44.

Transportbedrijf Verkuil vervoerde voor de Demka-staalfabrieken o.a. de rollen staaldraad naar de Haringvlietschuiven. Daarvoor werd ongeveer 1000 keer een lading van 233 ton staaldraad gereden.

Naast de vele rollen staaldraad vervoerde Verkuil ook de grote tandwielen voor de beweging van de Haringvlietschuiven.

Trouwens aan ondernemers heeft de H. Wijnmalenstraat helemaal geen gebrek. Op nummer 25 zat de heer Linnenbank met zijn loodgietersbedrijf dat nog groot gaat worden, verhuist naar de Amsterdamsestraatweg, waar zoon Nico zich op verkoop van sportartikelen werpt.

Op de hoek met de Adriaan Mulderstraat komen we rechts nog de kruidenierswinkel van de heer Klabbers tegen waarin later Hobby-shop Zuilen komt.

Aan de linkerkant van de straat zit het schildersbedrijf Pijper. De heer Pijper heeft wat ruimte over en daar gaat Cor Macco met zijn fietsenhandel van start. De fietsenhandel floreert en Macco vestigt zich op de hoek Adr. Mulderstraat-F. Koolhovenstraat. (Later verhuist de winkel naar de Amsterdamsestraatweg en tegenwoordig zit de winkel op het Werkspoorkwartier.)

In de verhalen over Zuilen in de Tweede Wereldoorlog komen we ook de H. Wijnmalenstraat tegen. Dit is het verhaal van een dochter van een bekende huisarts in Zuilen, de heer Chardon, die toen nog woonde op de hoek C. van Maasdijkstraat en de H. Wijnmalenstraat:

‘Hoe je je in de oorlog diende te gedragen, werd vaak door de omgeving voor je bepaald. Mijn moeder (verloskundige in Zuilen) heeft op hoge leeftijd nog het gevoel dat niet iedereen dat begreep. Moeilijk was het om goed om te gaan met NSB-patiënten en ook Duitsers die gewoon geholpen moesten worden. Op het adres in de H. Wijnmalenstraat, in de bovenwoning, kwamen ook wel eens soldaten op bezoek die een dokter nodig hadden. Er werd dan gezorgd dat het niet erg opviel, omdat sommigen vonden dat mijn ouders geen NSB’ers of Duitsers moesten helpen. Natuurlijk deden zij dat wel. Mijn moeder zegt: ‘‘Moesten wij hen soms laten stikken dan?’’ Omdat de NSB’ers in de gaten werden gehouden, zijn mijn ouders misschien ook goed in de gaten gehouden. Hoewel mijn ouders soms wel wisten wie NSB’er was en wie niet, werd er geen onderscheid gemaakt en ging mijn moeder gewoon haar werk bij hen doen.’

Deze wieg werd in de Tweede Wereldoorlog – niets meer te koop – als betaling geschonken aan de verloskundige die de wieg van een patiënt zo bewonderd had. Hij is nog in 2003 in gebruik genomen door een achterkleinkind van mevrouw Chardon-Davidson.

Meer weten over de H. Wijnmalenstraat en/of Zuilen: www.museumvanzuilen.nl

Facebook reacties