De Burgemeester van Tuyllkade 1

Baron F.C.C. van Tuyll van Serooskerken was van 1916 tot 1931 burgemeester van Zuilen. Omdat Van Tuyll zich in het verleden vaak inzette voor het wel en wee van de inwoners van Zuilen werd deze kade als eerbetoon naar hem genoemd.

Om een beeld te krijgen van de geschiedenis van de kade gebruiken we de Stratengids 1940. Hierin staan per straat de huisnummers, de naam van de hoofdbewoner en zijn of haar beroep. Deze gegevens zijn aangevuld met advertenties en andere boekwerkjes. We lopen een denkbeeldige wandeling aan de even kant in de periode 1938-’39 over de Burgemeester van Tuyllkade vanaf de rotonde richting Maarssen.

Op nummer 6 woonde F.W. Hartsuijker, amateur kunstschilder. Tot op zeer hoge leeftijd (95) bleef hij zijn hobby beoefenen.

Op nummer 8 had J.A. Achterberg een bakkerij. Hij kwam van de Amsterdamsestraatweg waar hij de winkel verliet die door Frits en Johan Straus werd overgenomen.

Een bewoonster van nummer 40 bis vertelde dat de slaapkamerwanden van haar woning veel dikker zijn dan gebruikelijk. Dat is gedaan door een voormalig bewoner van het pand, een drummer. Met de dikkere muur werd geluidsoverlast naar de buren beperkt.

In het pand op nummer 60 bis was de eerste pastorie voor de St.-Salvatorkerk (naast de kerk aan de Adriaan van Bergenstraat kwam de tweede).

Op de hoek St.-Bernulfstraat had De Ruiter zijn ijssalon ‘Aroma’. De winkel kreeg in de jaren vijftig van de vorige eeuw een andere eigenaar, de heer Pravisani ging hier zijn Italiaanse ijs verkopen en kreeg faam tot in de wijde omtrek van Zuilen.

Aan de overkant van de St.-Bernulfstraat kwamen we bij de winkel waar de heer en mevrouw Klarenbeek heel lang hun melkhandel hadden.

J.J. Klarenbeek heeft heel veel voetstapjes gezet in Zuilen en omstreken. Hij begon samen met zijn vrouw deze winkel in 1946. J(opie) Klarenbeek trok met zijn melkkar door weer en wind door grote delen van Utrecht en Zuilen om de zuivelproducten te verkopen.

Deze kruising is ook vele jaren de plek waar de start en finish plaatsvond van de door Wielervereniging ‘De Volharding’ georganiseerde Ronde van Zuilen. Méér over de Ronde van Zuilen leest u in Deel 2 van de Burgemeester van Tuyllkade.

Ter hoogte van het perceel 66 was een bushalte van lijn 11, een stadsbus die níet naar Station Utrecht-Centraal reed. Heel bijzonder indertijd.

Van het pand nummer 66 werd de voorkamer ingericht voor de verkoop van sigaren en sigaretten De winkel ontstond door een ongeval. Bewoner Verheugen werkte bij Werkspoor en kwam tijdens schoonmaakwerkzaamheden zó te vallen dat hij arbeidsongeschikt werd. Hij kreeg van Werkspoor een uitkering als schadeloosstelling. Daarmee startte Verheugen een winkeltje. Met de wachtenden voor de bus voor de deur werd het een florerende onderneming, niet in de laatste plaats omdat hier ook buskaarten verkocht werden.

Na het passeren van een lange rij woningen kon u op nummer 134 in de ‘electriciteitswinkel’ Van Brenen terecht voor een nieuwe batterij, of lamp, of anderszins.

De laatste panden tot de hoek De Lessepsstraat werden ingericht als Dierenspeciaalzaak ‘Speelberg’. Per 25 augustus 2018 werd de zaak gesloten, kort voor het 50-jarig bestaan.

‘Bovenstaand complex woningen aan de Burg. van Tuyllkade te Zuilen (verlengde van Egmontkade) is thans gereed gekomen. Hier is gestreefd naar een gerieflijke woning. Ingericht naar hygiënische eischen destijds. Zoowel beneden en bovenhuizen zijn alle voorzien van badkamers met ingemetseld bad en warm water voorzieningen in keuken en vaste waschtafel. De benedenhuizen omvatten ruime kamers en suite met kasten, betegelde gang en keuken, badkamer, ruime slaapkamer een flinken tuin met schuur; de bovenwoningen kamers en suite, zijkamer met erker, badkamer, keuken en balkon daar boven drie slaapkamers met overloop en balkon. De afwerking der huizen laat niets te wenschen over, terwijl de smaakvolle combinaties van behangsels met modern schilderwerk en glas in lood ramen de woningen tot een aangenaam verblijf maken.’ – Opvallend is het glas-in-lood van de woningen van de nummers 10-24, waarbij dat in de deur van nummer 12 extra mooi is.

Meer weten over de Burgemeester van Tuyllkade en/of Zuilen: www.museumvanzuilen.nl

Facebook reacties