De Balderikstraat
Balderik was bisschop van Utrecht. In 929 heeft hij de kerken van Willibrord hersteld en bouwde hij een kathedraal op de plaats van de Domkerk die toen dan ook de ‘Dom van Balderik’ genoemd werd.
Voor een beschrijving van de Balderikstraat ‘van toen’ gaan we aan de wandel alsof het 1938-’39 is en lopen vanaf de Sweder van Zuylenweg. Dit tijdspad is niet toevallig gekozen. We beschikken over een adressenbestand uit die tijd, dus kunnen we als we door deze straat lopen aangeven wie er woont of welke winkel er zat.
We stappen de straat in en komen bij nummer 1 al meteen D.M. van Wijk met zijn groentehandel.
Aan de overkant op nummer 2 zit slager J.C. Oorbeek. Op nummer 8 zit de slagerij van H.C. Holthuijzen. Dan komen we voorlopig alleen maar woningen tegen. Een paar huizen aan de oneven kant hebben een spitse gevel. Daar wordt de dakrand onderbroken. Om het geheel een fraai aanzien te geven werden ter hoogte van de dakgoot bloembakken op de gevel geplaatst. Die overleven de Tweede Wereldoorlog niet, door het grote brandstofgebrek verdwijnen zij in de kachels.
Een paar huizen verder op dit rijtje komen we bij nummer 43 waar de familie Versteeg woont. Dochter Maria Petronella werd geboren op 12 oktober 1936, de 17.000ste inwoner van Zuilen. De echtgenote van de burgemeester ging op bezoek en bracht aan de gelukkige moeder bloemen en een taart (waarop het gemeentewapen was gespoten) en ‘eveneens geschenken in de vorm van versterkende middelen’.
In dit deel van de Balderikstraat woont ook Kroeze die de Balderikstraat met enige regelmaat onveilig maakt door met zijn Harley Davidson een stukje door de straat te scheuren. Op nummer 77 zit bakker van den Lustgraaf.
Als we de St.-Bernulfstraat oversteken, komen we bij de sigarenwinkel annex herenkapper van J. Schaap. Hij is samen met zijn vrouw al jaren op dit adres in de weer. Bij binnenkomst moet u kiezen of u links of rechts verder gaat, rechts is de sigarenwinkel, links de herenkapsalon. In dit pand komt later A. Bergman de haren knippen en scheren. Hij deed dit tot 2010.
Naast Schaap worden de schoenen hersteld door J.L. Wischhoff. Hij blijft nog tot november 1968 uw schoenen lappen. De buurman van Wischhoff was bakker B. Hus. Tijdens onze wandeling is dat verkoopt Wiggers hier ijzerwaren. Na zijn vertrek komt W. Stoové hier met zijn loodgietersbedrijf.
Op nummer 87, even voorbij Wiggers, zit de heer Kolenbrander. Hij heeft in de ‘werkplaats’ achter de woning zijn meubelmakerij. De oudste zoon begint op dit adres een van de eerste taxicentrales van Zuilen.
Naast de taxicentrale woont de familie Boucher. De heer Boucher is steenhouwer en heeft bijvoorbeeld de schaakstukken gemaakt in de gevels van de flats in ‘Het Schaakwijk’.
Winkels komen we niet meer tegen, maar we gaan toch door naar het einde van de straat want daarover valt nog wel iets te vertellen.
Op nummer 56 komt Meeuwsen te wonen. Rinus Meeuwsen is gepensioneerd, maar heeft geen zitvlees. Hij koopt een oude Citroën bestelwagen en bouwt deze om tot ‘patatwagen’ waarmee hij de wijk in trekt. Puur als tijdverdrijf, rijk wordt hij er niet van, hij deelt meer uit dan dat hij verkoopt, lijkt het wel. Op nummer 60 staat het geboortehuis van de schrijver van deze verhalen.
Recht tegenover nr. 60 woonde op nr. 115 ‘ome Dries’. Een vierkante, oersterke kerel die was uitgerust met het bekende gouden hartje. Hij werkte bij de verzinkerij van Bammens in Maarssen. Als iemand in de straat een nieuwe teil nodig had, kon ome Dries die voor je meenemen. Ik zie hem nog thuiskomen op zijn fiets met zijn rug een grote, pas verzinkte teil gebonden. Het geheel leek nog het meest op een beetje rechtop rijdende schildpad.
Even verderop woonde de familie Wouda: je mocht daar voor vijf cent naar de kindertelevisie kijken.
Aan het einde van de straat maakt de Balderikstraat een bocht. In deze bocht staat een grote houten schutting die ‘landje van Amsing’ begrenst. Op dit stukje land begon ooit de heer W. van ’t Hoog met het maken van bakfietsen (inderdaad, ook voor bakker Amsing). Later gaat de heer Van ’t Hoog een garage beginnen in de Joh. Uitenbogaertstraat
De bekendste gebruiker van het terrein wordt de heer W. van Haarlem. Hij laat hier een grote loods bouwen voor het opslaan van de verhuiskisten en het onderbrengen van de verhuiswagens. De heer Van Haarlem woonde in de Werner Helmichstraat.
Op dit terrein bevindt zich ook het clubgebouw van postduivenvereniging U.P.V. ‘Het Noorden’.
De Balderikstraat vanaf het Bisschopsplein. Rechts de banketbakkerij van B. Hus. Opvallend is de ontbrekende afscheiding van het terrein aan het eind van de straat.
Meer weten over de Balderikstraat en/of Zuilen: www.museumvanzuilen.nl
Voor meer informatie over 100 jaar woningbouw in Zuilen: Bouwen voor de Buurt: bronnen