Tentoonstelling Etalage naar het Verleden – Winkels in Zuilen

Na het succesvol afsluiten van onze vorige tentoonstelling, ‘Kleurrijk en geworteld: Gastarbeiders in Zuilen door de jaren heen‘, opent het Museum van Zuilen met trots op 5 februari onze nieuwste tentoonstelling: ‘Etalage naar het verleden – Winkels in Zuilen’. 

etalage naar het verleden

Ontdek de rijke handelsgeschiedenis van Zuilen

Deze tentoonstelling neemt u mee op een boeiende reis door de geschiedenis van winkels in Zuilen. Via talrijke foto’s, beeldende voorwerpen en interviews met voormalige én huidige winkeliers wordt het verhaal verteld. De sterke bevolkingsgroei na de Eerste Wereldoorlog, dankzij de fabrieken Werkspoor en Demka, leidde tot een spectaculaire groei van de bevolking, wat resulteerde in een toenemende vraag naar winkels. Op vrijwel elke hoek verscheen een winkel, een beeld dat decennialang standhield. Het runnen van een winkel vereiste hard werken door het hele gezin, en vrije tijd was schaars, want: de klant was koning! 

Educatieve waarde voor alle bezoekers

Deze tentoonstelling biedt een leerzame ervaring waar bezoekers meer te weten komen over het verleden en de evolutie van de detailhandel. Ontdek hoe de concurrentie soms moordend was, met naar schatting maar liefst 500 winkels in Zuilen op het hoogtepunt. Na de Tweede Wereldoorlog nam dat aantal geleidelijk af door samenwerking, fusie en schaalvergroting. ‘De winkel op de hoek’ maakte plaats voor winkelstrips en buurtwinkelcentra, zoals de Rokade. Vandaag de dag zien we verrassende parallellen met het verleden, zoals het bezorgen van boodschappen aan de voordeur, dat in 2024 weer vertrouwd is, zij het met moderne vervoersmiddelen. 

Bezoek ons en beleef de geschiedenis

Stap binnen in het verleden van Zuilen en ontdek de fascinerende geschiedenis van de winkels via persoonlijke verhalen, tekst, video, audio, historische voorwerpen en interactieve ervaringen. 

Interactief en gezinsvriendelijk

Onze tentoonstelling bevat speelse en interactieve elementen voor zowel kinderen als volwassenen, zoals een wandeling door de wijk, een interactieve plattegrond, een speurtocht voor kinderen en een speelwinkeltje voor de kleintjes. 

Bezoekinformatie

U vindt het Museum van Zuilen aan de Schaverijstraat 13, 3534 AS in Utrecht. De tentoonstelling ‘Etalage naar het verleden – Winkels in Zuilen’ is te bewonderen tot en met juli 2024. Onze reguliere openingstijden zijn woensdag tot en met zaterdag tussen 10:00 en 17:00 uur. Een deel van de tentoonstelling zal binnenkort ook te zien zijn in de Bibliotheek Zuilen. 

Reserveren is niet verplicht, maar wel gewenst en kan via de reserveringspagina, door te mailen naar info@museumvanzuilen.nl of te bellen naar 06 20 56 56 55. 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Voor deze tentoonstelling zijn verschillende winkeliers uit Zuilen (of hun kinderen) geïnterviewd door onze projectgroep Sprekende Geschiedenis. Deze interviews zijn in het museum te bekijken en een zestal van deze interviews kunt u ook online bekijken. Schrijf u daarvoor in voor onze nieuwsbrief, dan krijgt u direct een mail in uw inbox met daarin de links naar de video’s, plus elke maand de Zuilense Nieuwsbode, met de laatste nieuwtjes van het Museum van Zuilen.

Plan uw bezoek

Bent u klaar om de tentoonstelling te ervaren? Plan uw bezoek vandaag nog via onze reserveringspagina. Toegang tot het museum is gratis. 

Dit is dé bestemming om de historische ontwikkeling van winkels en hun impact op de gemeenschap in Zuilen te ontdekken. We kijken ernaar uit u te verwelkomen in het Museum van Zuilen voor ‘Etalage naar het verleden – Winkels in Zuilen’. 

 

Facebook reacties