Oranjekapel
In de jaren 70 en 80 zijn in Utrecht veel kerken gesloopt. Bij de Oranjekerk is ervoor gekozen om de toren te handhaven, een kleinere kapel terug te bouwen en de resterende ruimte te gebruiken voor sociale woningbouw. De Oranjekapel (1985) ontworpen door A. van Overhagen, is in 2024 aangewezen als jong monument.

plattegrond van de Oranjekapel. Linksonder de geintegreerde kerktoren van de gesloopte Oranjekerk
De bijlage bij de raadsbrief d.d. 28 maart 2024 geeft als motivatie voor de aanwijzing: “Geslaagde vervangingskerk met intieme en tegelijk multifunctionele kerkruimte. Destijds landelijk gezien als hét voorbeeld voor andere vervangingskerken. Bijzondere combinatie met hergebruik van de kerktoren. Deze is ook een beeldbepalend baken aan de Amsterdamsestraatweg (…). Voor die tijd een vernieuwend kerkelijk interieur. Geen vaste opstelling meer, maar gemeenteleden zitten tegenover elkaar. De ruimten staan in open verbindingen en zijn flexibel bruikbaar, ook bedoeld voor de wijk. Ingetogen materiaalgebruik, ‘bezinnend’.”
De Oranjekerk is opgenomen in de publicatie Post 65 gebedshuizen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

De Oranjekapel op de hoek van de Amsterdamsestraatweg en de Cornelis Mertensstraat. Links de sociale huurwoningen van K77 (inmiddels: WoonIn) foto: MvZ