Geopend woe. t/m zat. van 10:00 tot 17:00 uur

Herdenkingsplek Februaristaking Utrecht

In Amsterdam was door een aantal leden van de Communistische Partij Nederland (CPN) opgeroepen tot een massale staking om zo te protesteren tegen de Jodenvervolging.

Dinsdag 25 februari 1941 begon deze staking in de hoofdstad. De staking, die twee dagen duurde en door de Duitsers met grof geweld werd neergeslagen, wordt nog ieder jaar herdacht als de ‘Februaristaking’.

In Zuilen werd een dag later ook opgeroepen tot protest.

In het boek ‘Utrecht in Verzet 1940-45’ van mevrouw T. Spaans van der Bijl lezen we hierover:

‘… de 45-jarige Gerrit Kamperman, chauffeur bij Werkspoor, die overigens zelf gereformeerd en geen communist was. Hij riep ’s morgens om negen uur in het schaftlokaal zijn medearbeiders bijeen, vertelde hun over de Jodenvervolging in Amsterdam en de daar uitgebroken staking en riep zijn toehoorders op om dat voorbeeld te volgen. Niemand had daar bedenkingen tegen en bij Werkspoor kwam het werk volledig stil te liggen.

Kamperman trok vervolgens met een groepje communistische Werkspoormensen naar Demka waar ook tot staking werd besloten…

… De pamfletten die Anton Pasman [uitgever van het Zuilens Nieuwsblad en lid van het Verzet] daags tevoren bij duizenden had gedrukt, werden ondertussen bij de fabriekspoorten uitgereikt aan de ploegen die later in dienst kwamen.

Bij Werkspoor gebeurde dat door het personeelslid Dunnewind, lid van de CPN.

Aan het eind van de dag werden de stakers door hun afdeling Personeelszaken gewaarschuwd dat de Grüne Polizei bezig was een cordon te leggen rond de stakende bedrijven en voornemens was in te grijpen.

Daarom kwam er na een dag een einde aan de actie. Ries van der Steen werd gearresteerd en tot levenslange tuchthuisstraf veroordeeld; hij overleefde de oorlog.

Kamperman en Dunnewind konden zich aan arrestatie onttrekken door onder te duiken; gedurende de hele oorlog bleef Werkspoor hun loon uitbetalen.’

 

In Utrecht/Zuilen

Dit stuk staal, vormt het herinneringsmonument aan die Februaristaking in Zuilen. Het is een deel van de oude verkeersbrug bij Vianen. Het is een deel van het staal dat na een bombardement onderwater terecht kwam en pas begin november 2021 gevonden werd: bij het afvoeren van de brug sneed dit stuk kabels door en werd het afvoeren van de brug uiteindelijk € 2.400.000 duurder.

Dit is een stuk ‘Demka-staal met oorlogsschade, óp het Werkspoorterrein’, een uitstekende combinatie voor een herinneringsmonument aan de Februaristaking.

De eerste keer dat in Utrecht bij dit stuk staal wordt stilgestaan bij de slachtoffers van de Februaristaking is 26 februari 2025.

Logo Museum van Zuilen witte letters

Adres

Schaverijstraat 13
3534 AS Utrecht

Openingstijden

Woensdag t/m zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.
Reserveer uw bezoek.

Contactgegevens

06 20 56 56 55
info@museumvanzuilen.nl