Nieuwsberichten november 2011

C. van Kooten
De heer C. van Kooten heeft zich als voormalig bankwerker bij Werkspoor met grote regelmaat verdienstelijk gemaakt voor het Museum van Zuilen. Niet alleen schonk hij een aantal bijzondere aanwinsten, hij bouwde ook hijskranen na: Werkspoor’s Grootste Knecht, het gebouwtje De Beul met loopkraan, het kleine hijskraantje bij de Werkspoorhaven en de kraan van de Gieterij. Zij kregen een mooi plaatsje op de ‘Werkspoortafel’ waar we een klein stukje van de voormalige fabriek hebben nagebouwd.

Kerken in Zuilen
Toch wist hij ons – en vermoedelijk u ook – te verrassen met een prachtig schaalmodel van de St.-Ludgeruskerk die aan de Amsterdamsestraatweg stond en aan het eind van de jaren zestig werd gesloten. Van karton, papier en vloeipapiertjes (voor de raamstijlen) maakte hij een model voor het museum. Als kers op de taart bouwde hij ‘terloops’ ook nog het Witte Kerkje, het kerkje aan de Daalseweg, dat plaats moest maken voor de bouw van de Bethelkerk. Hulde! En driewerf hulde, want hij is nu druk doende om ook de Oranjekerk op schaal na te bouwen!
Cor van Kooten

Replica van de St.-Ludgeruskerk, gebouwd door C. van Kooten

200 jaar Amsterdamsestraatweg
Zoals de zaken er nu voor staan gaat de viering van 200 jaar Amsterdamsestraatweg op 14 januari 2012 van start. Het plan is dat ‘Napoleon’ met zijn vaandeldrager om 12:oo uur aankomt bij het Wijkservicecentrum Noordwest en een vlag aanbiedt aan burgemeester A. Wolfsen. Onder het hijsen van de vlag wordt het lied van de Amsterdamsestraatweg (speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd) gezongen. Na een speech van de burgemeester en het uitreiken van het certificaat Keurmerk Veilig Ondernemen zet de stoet zich vervolgens in beweging naar het Museum van Zuilen.

200 jaar Amsterdamsestraatweg
Zelfde kopje? Ja, dat klopt. Aangekomen bij het Museum van Zuilen wordt namelijk ook daar de vlag ‘Amsterdamsestraatweg 200 jaar’ aangeboden en uiteraard ook gehesen. Daarna opent de burgemeester de tentoonstelling over twee eeuwen Amsterdamsestraatweg in het Museum van Zuilen.

Dus zijn we weer druk
Dat is niet voor het eerst en hopelijk ook niet voor het laatst. Maar vanwege deze tentoonstelling willen we het museum rondom inrichten met de Amsterdamsestraatweg. We hebben niet alleen de beschikking over een groot aantal foto’s, maar ook van heel veel winkels hebben we materiaal. We halen echt alles uit de kast om de Amsterdamsestraatweg zo uitgebreid mogelijk aan u te tonen. Wees dus welkom om al dit fraais te komen bekijken.

Utrecht

De Amsterdamsestraatweg in Utrecht

StraatReünie Jan Overdijkstraat
Dat de StraatReünies een succes zijn hoeven we niet meer te melden. Maar een paar opmerkelijkheden willen we u toch niet onthouden. De grote hoeveelheid bewoners van de Jan Overdijkstraat bijvoorbeeld, dat alle bezoekersrecords brak. Reuze gezellig, niet in de laatste plaats omdat een van het zijn accordeon had meegebracht en er onder het kouten door, vrolijk op los speelde.

StraatReünie Luit Blomstraat
Minder druk maar zeker zo gezellig – kan dat zonder muziek? Ja hoor, dat kan! De eerste bezoekster stapte om 13:50 uur het museum binnen en toen zij even na 17:00 uur het museum verliet was dat nog met tegenzin!- was de StraatReünie voor de Luit Blomstraat. Ook mochten we deze keer een bijzondere aanwinst in ontvangst nemen: een foto van de grote drukte op de Amsterdamsestraatweg bij het uitgaan van de Werkspoorfabriek!

StraatReünie St.-Win(l)fridusstraat
Voor het boekje dat we maken voor de desbetreffende straat van de reünie doen we veelvuldig een beroep op de (oud) bewoners van die straat. Met het boekje van de St.-Win(l)fridusstraat hebben we prachtige verhalen gekregen van Tonk van Lexmond. Zij hebben extra glans gegeven aan het boekje voor deze straat. Hij is een groot aantal jaren weg uit de straat maar wist nog haarfijn hoe een en ander eraan toeging.

W. van Scharenburg

Facebook reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *