Rij foto's Zuilen

Museum

Zuilen, toen Zuilen nog Zuilen was

Bent u ook zo trots op Zuilen, Werkspoor, Demka, enz.? Of wilt u weer vol trots kunnen kijken naar dingen die met de geschiedenis van Zuilen van doen hebben? Wees dan welkom in het Museum van Zuilen!

Overzicht van het Museum van Zuilen
In het Museum van Zuilen vindt u een veelheid aan artikelen die in meer of mindere mate te maken hebben met de geschiedenis van Zuilen.

Als we het museum binnenstappen zien we rechts meteen de grote Zuilense kunstenaar Cees Achterberg, dat wil zeggen, u kijkt naar een replica van Cees. Hij werkte als modelmaker bij Werkspoor-Utrecht en maakte voor het Museum van Zuilen ook de heren O. Norbruis en W. van Albach (van hout!). De heer Norbruis was de laatste burgemeester van Zuilen en Van Albach de meest markante pastoor van de St.-Ludgeruskerk.

Treintafel WerkspoorDe meest rechtse kast achter de treintafel (een stukje Werkspoor op schaal) is ingericht met artikelen van de Demka, de grote Zuilense staalfabriek: van een speciaal bedrukt loonzakje (t.g.v. de gratificatie bij het 50-jarig jubileum van het staalgieten in Nederland) tot de pet van de portier.

In de kast links van de Demka-kast worden Werkspoor herinneringen opgehaald: heel veel artikelen van de Veiligheidsactie, gereedschap, werkstukken van de Bedrijfsschool (de 'Leerschool', zeggen Werkspoorders). De kast daarnaast toont nog meer Werkspoor: legpenningen, wat relatiegeschenken, maar b.v. ook een dweil van Werkspoor.

Zo komen we met onze rondgang bij de biechtstoel uit de St.-Ludgeruskerk. Met de kleine wijzer van het torenuurwerk in de ruimte voor de biechteling tot een waardige replica van pastoor W. van Albach.

Logisch dat de kast daarnaast werd voorzien van artikelen die met de Zuilense kerken te maken hebben: het gebedenboek dat de heer Esser kreeg 'Bij het verlaten van de Zondagsschool', maar ook een prachtig tegeltebleautje dat werd gemaakt naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van de St.-Ludgerusparochie vindt u hier.

Als u uitgekeken bent stappen we door naar de volgende kast: verenigingen. Deze kast staat werkelijk bol met allerhande souvenirs aan het rijke verenigingsleven van Zuilen, de voetbalclubs Elinkwijk en HMS, de korfbalvereniging SMS, gymnastiekvereniging Sport Vereent en schaakclub Oud-Zuylen, kregen onder andere hier een plaatsje.

Zo komen we bij de kast met 'scholen'. Van de vele scholen in Zuilen een kleine bloemlezing van herinneringen. Blokkendoosjes van de FrŲbelschool, foto's van leerkrachten, lesboekjes enz.

Tegenover deze kasten staat een wat grotere, die werd ingericht met heel verschillende voorwerpen: artikelen die te hebben met het bedrijfsleven en de Tweede Wereldoorlog.

Naast deze kast ziet u een glimp van een heel ander stukje geschiedenis: het Huisvrouwen Orkest Utrecht (dat gelukkig wťl uit Zuilen kwam!).

Zo komen we bij de burgemeester aan: de heer O. Norbruis. Hij was de laatste burgemeester van Zuilen.

Zo komen we al bij het laatste (maar niet het minste) stuk in het Museum van Zuilen: de muurschildering. Deze muurschildering 'Apotheek Elinckwijk' werd hersteld door een andere kunstnaar die het Museum van Zuilen een warm hart toedraagt: de heer Jos Peeters. Hij schilderde de tekst die vůůr de Tweede Wereldoorlog op deze (toen nog buitenwand) werd aangebracht in opdracht van de heer De Graaff, die in Zuilen apotheker werd.

U wordt van harte uitgenodigd al dit moois in het echt te komen bekijken, zodat u net als wij (weer) trots op Zuilen wordt.

Overzicht van het Museum van Zuilen Met vriendelijke groeten uit Zuilen, het dorpje aan de schone Vecht, met een museum,

W. van Scharenburg

Openingstijden

Woensdag t/m zaterdag van 10 tot 17 uur, bovendien iedere eerste zondag van de maand StraatReŁnie van 14 tot 17 uur.

Folder

Bekijk onze folder.

Contact

Museum van Zuilen
Amsterdamsestraatweg 569
3553EH Utrecht
030-2443078
info@museumvanzuilen.nl
Routebeschrijving

WieKent...?

Op zoek naar iemand uit Zuilen? Plaats uw oproep of doorzoek de reeds geplaatste oproepen.

Help het MvZ

-Word donateur
-Word vrijwilliger
-Draag bij aan de collectie
© 2000 - 2011 Stichting Museum van Zuilen