Boeken Deel 2 – SWEDER VAN ZUYLENWEG

We gaan een geheel ander gebied in. Zoals ik bij de vorige straten al schreef, zijn rondom de St.-Ludgeruskerk de straten naar heiligen genoemd. Dat is in dít deel van Zuilen in balans gebracht. De straten werden genoemd naar ‘felle’ en ‘minder felle’ predikanten. Een enkele verdiende zijn sporen, liever gezegd straatnaam, door zijn verdiensten voor de hervormde kerk in Oud-Zuilen, een andere kreeg zijn straatnaambord omdat hij dat met zijn werk voor een Utrechtse kerk verdiend had.

Een heel dozijn straatnamen passeert in het aangegeven gebied de revue. Vanaf de Sweder van Zuylenweg, richting Utrecht over de Amsterdamsestraatweg, is de eerste zijstraat links de Petrus Dathenusstraat.

Petrus Dathenusstraat

Wie was Petrus Dathenus? Hij was een vooraanstaande godsdiensthervormer die vanuit Kassel in België (of zoals het toen heette ‘de Zuidelijke Nederlanden’) als een der eersten hagenpreken hield. Hij was ook een van de mannen die in September 1566, als de hervormingsgezinden op de Zeeuwse eilanden Tholen en Schouwen een schuur krijgen waar ze hun godsdienstoefeningen mogen houden, de nieuwe leer preekte. De calvinistische predikant leefde van 1531 tot 1588.

Het belang van de heer Dathenus komt niet tot uiting in de naar hem genoemde straat. Die is slechts enkele huisnummers lang, maar kent toch nog twee vermeldenswaardigheden. Op nummer 2 zit de vishal van A.J.R. de Groot en naast hem zit Magazijn ‘ ’t Hoekje’, een depot van het Groene Kruis. Als we in dit tempo doorwandelen dan is het boek zo gereed. Maar ja, ik heb tot nu toe geen foto’s, dus we gaan verder.

Hubert Duyfhuysstraat

Het wandelsysteem door deze straten dat we al eerder volgden, houdt in dat we weer een stukje opschuiven en de volgende straat inlopen die haaks op de Amsterdamsestraatweg ligt: de Hubert Duyfhuysstraat. De heer Duyfhuys (sommige onderzoekers schrijven de naam als Duifhuis) leefde van omstreeks 1531 tot 1581. Hij was predikant van de Utrechtse Jacobikerk. De straat die zijn naam kreeg, lijkt in de loop der jaren te zijn uitgegroeid tot een hele winkelstraat. In de archieven duiken maar liefst negentien winkels op. En dan is in deze straat ook nog de Openbare Lagere School 3. Laten we maar opschieten.

Op nummer 1 woont de familie Steinbergen. De heer A. Steinbergen is schilder van beroep. Zijn echtgenote Mientje maakt in een kamer van het huis een kapsalon. Zij is niet alleen thuis bezig met het knippen van de haren. In de Tweede Wereldoorlog heeft zij gebrek aan warmte om de kappershandelingen goed uit te voeren. De oplossing ligt een paar hoeken verderop. Daar zit namelijk de bakkerswinkel van de heer en mevrouw Geissen, een filiaal van Do-Schat. Voor het bakproces heb je warmte nodig en met behulp van die warmte is menig kapsel in de bak-salon ontstaan. Later (1950) komen we op dit nummer bij de heer den Dekker die haarden en kachels verkoopt. Deze winkel komt u in 2002 nog steeds tegen.

De buurman van Den Dekker is B.A.J. de Hosson, hij verkoopt fietsen. Daarnaast zit kapper W.G. Ockhuijsen. Aan de overkant op nummer 4 zit de winkel van het behang- en woninginrichtingbedrijf van de heer Innikel. Over de wederwaardigheden van hun zoon Sjerk schreef ik bij het Verzetsmonument.

We steken de Hermannus Elconiusstraat over. Op nummer 7 zit nu (1937) nog kruidenier N. Breedijk, maar hier komt de heer Snellenberg elektrische apparaten verkopen. De heer Th. Vlaar heeft een handel in brandstoffen op nummer 9. In dit pand gaat de Volendammer Thum Zwarthoed vis verkopen. Naast de viswinkel zit drogisterij ‘In de Hubert’ van D.J. van de Bos jr. Hij heeft aan de andere kant J.C. van Hasselt naast zich. Die verkoopt op nummer 13 aardappelen, groenten en fruit. Dan komen we bij een aantal woningen tot de hoek met de Johannes Uitenbogaertstraat.

Aan de even kant zit op nummer 6 een handelaar in tabakswaren, de heer Simons. We komen de heer Simons nog een keer tegen en zelfs in deze straat (ik schreef al dat het een echte winkelstraat lijkt!). Op dít adres wordt de heer Simons opgevolgd door de groenten- en fruitspecialist P. Post. De heer Post staat zijn winkel weer af aan de heer A.H. van de Akker. Die verkoopt ook groenten en fruit. De heer Post gaat naar de Daalseweg hoek St.-Ludgerusstraat.

Sweder van Zuylenweg

Utrecht zou een beroemde goochelaar voortbrengen: Fred Kaps. Die was ‘wereldberoemd’ in heel Nederland. Niet veel minder beroemd, maar meer op Zuilen gericht, was deze man: Onze goochelaar Boeda! Een van de herinneringen aan hem gaat over een opmerking tegen zijn gelegenheidsassistent, een kind dat hij uit zijn publiek haalde en op het podium om medewerking vroeg: ‘Hou jij die schaar even in de gaten?’ Om dan even later quasi verwijtend op te merken: ‘Jij zou de schaar toch in de gaten houden?’ Als het slachtoffer dan met het zweet op de bovenlip tegensputterde dat hij of zij niet anders deed dan een optimale controle uitoefenenen op eventueel misbruik van de schaar, kwam het grapje van de heer Boeda: ‘Maar je hebt je vingers niet door de gaten heen!’
Facebook reacties