80-jarige boogbrug Vianen viert stilletjes haar jubileum

Op 26 mei 1936 werd 'De Boogbrug bij Vianen' geopend.

Op 26 mei 1936 werd ‘De Boogbrug bij Vianen’ geopend.

Donderdag 26 mei is het 80 jaar geleden dat de boogbrug bij Vianen officieel, door de burgemeesters van Vianen en Vreeswijk, hoofdingenieur Harmsen en andere prominente gasten werd opengesteld.

Goede reden om bij deze datum stil te staan want de oude [door Werkspoor Utrecht gebouwde] brug, wordt ernstig met sloop bedreigd. Rijkswaterstaat houdt vast aan de oude sloopplannen uit 1997 en wacht op een goede staalprijs en goedkope aanbesteding. De Stichting Boogbrug Vianen pleit reeds 18 jaar om de boogbrug voor het langzaamverkeer open te stellen. Meerdere organisaties hebben aangetoond dat het smalle fietspad op de Jan Blankenbrug gevaarlijk is en dat deze nieuwe brug niet voor het langzaamverkeer ontworpen is. Rijkswaterstaat heeft daarom al in 1997 een extra brug voor het langzaamverkeer ingetekend maar heeft voor de bouw nog geen besluit genomen. Openstelling van een extra brug is dus een tijd- en geldkwestie.

Hergebruik van de boogbrug is niet alleen voor het langzaamverkeer van belang maar biedt ook cultuurhistorische beleving. Vele belanghebbende organisaties (en het aantal groeit) erkennen de bijzondere waarden van de brug, waaronder de markante schoonheid en de innovatie van de plaatstalen boogconstructie. Men ziet de boog ook als voornaam ‘landmark’ voor stad en regio. Voorts zijn boogbrug en rivierpijlers elementen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. En vorig jaar heeft de Duitse organisatie ‘Strasse des Friedens’ de brug opgenomen in haar beeldenroute met 500 ‘vredeskunstwerken’ van Moscow naar Normandië. De boogbrug is hiermee de 8e Vredesbrug in de wereld. Bovendien kunnen in de holle bogen urnen en herdenkingsmonumenten worden bewaard. Zo kan tussen hemel en aarde, boven een groot stromende rivier, een unieke plek ontstaan waar zich een nieuwe begraaf- en herdenkingscultuur kan ontwikkelen.

Maar er is meer! Het project Ruimte voor de Lek is afgerond en de uiterwaarden, waar 700 jaar lang de Viaanse Oversteek heeft gelegen, is nu bestemd als recreatiegebied. Rivier, pontje, dijken, wegen en bruggen zijn hierin dynamische krachten en vormen een economisch potentieel. Centraal in dit gebied ligt de prachtige stalen kathedraal die samen met het pontje een bijzondere rondwandeling mogelijk maakt. En natuurlijk biedt de boogbrug geweldige ruimte voor speciale evenementen.

Veel organisaties, bestuurders en ondernemers bepleiten daarom hergebruik van de boogbrug. Maar door het krampachtig vasthouden aan het sloopbesluit wordt elk initiatief in de kiem gesmoord. Dan krijg je al snel de uitspraak “wie wil er aan een dood paard trekken?”. Maar het paard is nog lang niet dood. Zij is pas 80 jaar oud en kan nog vele hindernissen nemen! Dus als u donderdag langs de oude boogbrug komt, denk dan even aan haar verleden, maar vooral ook aan haar toekomstige potenties.

http://www.stichting-boogbrug-vianen.nl

Facebook reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *